Икономиката на еврозоната се свива през третото тримесечие на 2023 година

1
Това сочат най-новите данни на Hamburg Commercial Bank
Това сочат най-новите данни на Hamburg Commercial Bank Видео: NOVA

Това сочат най-новите данни на Hamburg Commercial Bank

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото, трето тримесечие на годината и няма да се върне към растеж скоро, въпреки че спадът на бизнес активността леко намалява през септември. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новите компилирани от „S&P Global” данни от проучване на Hamburg Commercial Bank.

Композитният Индекс на мениджърите по доставките - PMI, се повиши до 47,1 пункта през септември спрямо 46,7 пункта, регистрирани през август. Равнището на индекса през август достигна 33-месечен минимум. Така през настоящия месец PMI надмина очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за спад до 46,5 пункта. Все пак той остана под границата от 50 пункта, разделяща растежа на икономическата активност от свиването ѝ.

Данните за PMI в сектора на услугите в еврозоната рисуват мрачна картина", каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. Според него икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4 на сто през настоящото тримесечие. „Основните проблеми продължават да идват от производството, където ситуацията с поръчките се влоши допълнително", обясни той, цитиран от NOVA.

Спадът на бизнес активността през септември идва, въпреки че фирмите са увеличили минимално цените си. Съставният индекс на цените на продукцията спадна от 53,3 пункта през август до 52,2 пункта през септември, което е най-ниското му ниво от началото на 2021 г. За същия период индексът на PMI в сектора на услугите в еврозоната се повиши до 48,4 пункта спрямо 47,9 пункта, отчетени миналия месец.

Тъй като по-високите разходи по заеми изяждат разполагаемия доход на задлъжнелите потребители, те намаляват разходите си. Индексът, отчитащ новосъздадените бизнеси в сектора на услугите, падна до 46,4 пункта, минимум от февруари 2021 г. PMI в промишлеността също бе леко надолу - до 43,4 пункта през септември от 43,5 пункта през август, като остава закотвен под границата от 50 пункта от средата на 2022 г.

Индексът на натрупаните поръчки към фабриките също спадна от 39,8 пункта до 38,1 пункта, което представлява най-ниското му ниво от май 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Да ви кажа....
    През хуя ми е, че оттатък за €врозоната ви, Шенгена ви и €вропедерасткия ви съюз! Истината е, че трябва да сме в много добри политически и икономически отношения с братска Русия. Руснаците винаги са ни помагали и са ни вадели от лайната! А сега, с това марионетно правителство, затъваме все по-дълбоко в кенефа, наречен €вропа.
  • 0
    1
    фена на Путин
    Това са глупости. Европа богатее и просперира. Само брада Раша запада горката в бездната.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари