Икона край Гоце Делчев цери безплодие и левкемия

0

Дечица проговарят и проглеждат след нощувка в светата обител

Истински чудеса се случват в Хаджидимовския манастир край Гоце Делчев, пише "България днес".

Чудотворната икона "Св. Георги Победоносец" в светата обител цери безплодие, левкемия, вдига на крака обездвижени хора, връща зрението на незрящи, помага на дечица да проговарят! Чудесата в манастира са изключително много и помагат при искрена вяра и молитви, разказа пред "България Днес" игуменът на светата обител йеромонах Теофил.

"Един от последните случаи, който остана в съзнанието ми, бе на бездетно семейство от Добринище, което 15 години не успявало да си има бебе. Дойдоха в манастира, пренощуваха тук, четохме молитви пред чудотворната икона на "Свети Георги Победоносец" и след това продължихме по време на службите да четем имената им. След една година се върнаха, носейки на ръце дъщеричката си, която кръстихме тук", с радост възвести пред вестника Божият служител.

Друга истинска история, белязала мощта на чудотворната икона, е свързана с 8-годишно момиченце от близкото село Места. Въпреки възрастта си то все още не било проговорило.

"Пристигна с баба си тук. Също четохме молитви пред иконата. През нощта момиченцето се събудило и казало на баба си, че му се ходи до тоалетна. Така проговорило, а щастието бе невероятно", спомня си игуменът.

Това съвсем не е всичко! Монасите в манастира знаят и препредават от уста на уста невероятната, но и в същото време съвсем реална история на друго момиченце, което прогледнало след посещение в светата обител.

"Лекарите били категорични, че зрението му прогресивно намалява и то ще ослепее. Започват се молитви по същия начин и детенцето прогледнало", разказва йеромонах Теофил.

Благодарение на силната вяра и упование в Бог мъж от Хаджидимово проходил! Като по-малък имал сериозни проблеми в краката, с които лекари не могли да се справят. Изправен пред угрозата да бъде закотвен за леглото, човекът посетил манастира. След последвалите молитви пред чудотворната икона чудото сполетяло и него.

"Друг подобен случай на изцеление светата обител помни и с 5-годишно момченце, излекувано от левкемия. То пристигна с родителите си и направихме всичко възможно семейството да пренощува в манастира, тъй като всички места бяха заети от детски лагер. Четохме молитви пред иконата на "Свети Георги", записахме имената им и ги четохме и след това. След няколко месеца се обадиха с хиляди благодарности, че диагнозата вече е отпаднала", разказа за поредния щастлив случай на изцерено дете Божият служител.

Историята на тази светиня е изпълнена с твърде много чудатости. Тя е била открита около средата на XIX в. след съновидение на овчаря Атанас Лазаров от село Горна Сингартия (днес квартал на Хаджидимово). Мястото на иконата му бил посочил млад мъж с доспехи, възседнал бял кон, вероятно самият св. Георги.

Впоследствие откриването на светинята става причина за възобновяването на Хаджидимовския манастир, който е издигнат на мястото на иконата, където векове преди това е съществувало старо християнско светилище, също посветено на св. Георги.

Неопровержимо доказателство за чудотворността на иконата е фактът, че тя оцелява в три пожара, в които изгарят всички други икони и църковна утвар в храма.

Първоначално иконата се пазела в олтара на манастирския храм и не била изнасяна за поклонение. Така постепенно била забравена и не й се е отдавала особена почит.

През 1961 г. по настояване на църковното настоятелство на манастира с председател Трифон Симидчиев чрез Неврокопската митрополия била изпратена в БАН за изследване. Установено е, че същата датира от периода 1750 - 1800 г.

На 6 май 1961 г. е върната в манастира и осветена от Неврокопския митрополит Пимен и изложена за поклонение. От тогава светинята е помогнала на неизброимо много хора, пристъпили към нея с отворена душа и вяра. Свидетели разказват как немощни в краката прохождали, слепи проглеждали, както и за много, много други изцеления.

Целебната сила на иконата била най-голяма в нощта срещу Гергьовден. Именно поради тази причина тогава в обителта преспиват множество богомолци.

С чудодейната икона на св. Георги се свързват и други чудеса. Монаси споделили как през страстната седмица преди Великден на 2003 г. кандилата в манастирския храм се запалвали, след като били вече изгасени.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари