Идва краят на извинителните бележки за учениците

3
Отсъствията ще се извиняват с амбулаторен лист
Отсъствията ще се извиняват с амбулаторен лист

Издаването на медицинска бележка, оправдаваща отсъствието на децата по здравословни причини, не е включено в пакета от медицински дейности, осъществявани от общопрактикуващите лекари.

В тази връзка се обсъжда възможността лекарското становище за необходимостта детето да отсъства по здравословни причини да се осигури чрез отметка в амбулаторния лист, по аналогия на болничния лист, като чрез софтуерно решение ще се попълват автоматично всички необходими за целта данни.

Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

"Предвижда се становището да бъде самостоятелно обособена част от амбулаторния лист - отрязък, който да може да се отдели от него и да се предостави на пациента. НЗОК е предприела действия за промяна в амбулаторния лист", поясни Ананиев.

Причината да се търси подобно решение е, че в момента на личните лекари не се плаща за дейността да издават бележки на учениците, но законодателството им позволява да определят такса до 3 лева за издаването на такава, което е в конфликт с правилото, че детското здравеопазване в България е безплатно и е гарантирано от бюджетите на МЗ и НЗОК.

Идеята отсъствията да се извиняват с амбулаторен лист се обмисляше и в Министерството на образованието през 2016 г. като мярка срещу фалшифицирането на бележките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари