И кметът на Русе протестира за по-чист въздух

1
„В разговорите си с тримата екоминистри бях сам, но днес е важно да сме тук заедно, за да ни чуят всички“, каза Пенчо Милков
„В разговорите си с тримата екоминистри бях сам, но днес е важно да сме тук заедно, за да ни чуят всички“, каза Пенчо Милков Снимка: Община Русе

„Скъпи русенци, станете от пейките и заведенията и елате при нас! Докато Русе не застане единен пред проблема, няма как той да бъде разрешен!“

С тези думи се обърна кметът Пенчо Милков към гражданите и минувачите на площад „Свобода“ в началото на протеста за чист въздух.

„В разговорите си с тримата екоминистри бях сам, но днес е важно да сме тук заедно, за да ни чуят всички“, каза Милков.

Според него за разрешаването на въпроса трябва да се действа в няколко посоки, като първите стъпки вече са направени.

От министър-председателя Стефан Янев бе поискана промяна на подзаконовия нормативен акт, с която да се понижат нормите за замърсяващи вещества, и скъсяване на интервала на замерванията в и около предприятията.

В разговор с него бе изискана и проверка от регионалното министерство на точното изпълнение на комплексните разрешителни на големите промишлени предприятия, според които те следва да използват своите филтриращи инсталации. Законът не предвижда такава проверка да бъде извършена от общинската администрация, тъй като потенциалните замърсители са строежи от първа, втора и трета категория и се контролират от министерството.

Вчера бяха изпратени писма до ръководителите на РЗИ, РИОСВ и Дирекция „Инспекция по труда“ за организиране на ежеседмични комплексни проверки за качеството на работната среда, включващи представител на Община Русе, тъй като обгазяванията засягат здравето и нормалните условия на труд на работниците.

„Ако ние усещаме неприятните миризми в целия град, работниците страдат и заболяват тежко в тези условия, което е недопустимо“, каза още Милков.

Целта е резултатите от проверките да бъдат публични за гражданите.

Община Русе изиска от здравната инспекция и данни за регистрираните пулмологични, онкологични и други заболявания на територията ѝ за периода 2000-2021 г., както и анализ на причинителите им, с което да се покаже степента на влияние на атмосферния въздух върху здравето на жителите ѝ.

Това е ежедневна моя борба“, заяви Милков и прие предложението на гражданин в седмичните отчети да бъде включена и информация за актуалните действия на администрацията по въпроса с въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари