И дребните мутри взеха на подбив МВР

4
Уж щяха да удрят корумпирани политици и хора с прякори, а то не смогват дори с откраднат кештерминал, обран инкасо автомобил или пък грабеж с противогази на ресторант в центъра на София
Уж щяха да удрят корумпирани политици и хора с прякори, а то не смогват дори с откраднат кештерминал, обран инкасо автомобил или пък грабеж с противогази на ресторант в центъра на София Снимка: МВР

Уж щяха да удрят корумпирани политици и хора с прякори, а то не смогват дори с откраднат кештерминал, обран инкасо автомобил или пък грабеж с противогази на ресторант в центъра на София

"Разследванията за корупция срещу политици набъбват всеки ден", "Има сигнали и срещу лидери на партии, включително и парламентарно представени", "Скоро излизат разработки срещу сериозни политически играчи", "Има сериозни данни за извършени нарушения, свързани с движения на финансови средства", "Скоро обществото ще научи имената", "в следващите дни ще има реализации в различни направления" ... Това са само част от бомбастиките, които се чуват всеки ден откъм МВР - от сутрешните блокове, през обедните новини, та чак вечерните говорилни, отбелязва Александър Александров в коментар, публикуван във вестник СЕГА.

Не минава ден през последните месеци, в които да не бъде обявено как ей сега ще бъдат вкарани в съда обвинителни актове срещу хора от политическите върхове, как хората с прякори щели да останат без милионите си, как босовете на наркоразпространението всеки момент ще бъдат прибрани в затвора.

Изобщо да не коментираме и обещанията на вицепремиера и служебен вътрешен министър Иван Демерджиев как имало много данни срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, как се работело усилено по сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев, че имало движение дори и по документите, касаещи дипломата му и как се откривало "интересно поле за работа и, че ще има резултати в следващите 1-2 седмици".

Минаха обаче не седмици, а много месеци, а резултати никакви - включително и за Борисов, и за Гешев.

Нещо повече. И бившият премиер, и главният прокурор се изкарват всекидневно жертви. А че имаше многохилядни протести срещу тях, забрави дори и тогавашния радетел на "Мутри вън" - президентът Румен Радев. Който между другото назначава служебното правителство и носи отговорност и за МВР, и за полицията, и за ГДБОП, и за ДАНС, и за тяхната работа и резултати ...

Измина много време и когато, след тайнствено тарашене на една от борсите за зеленчуци в София от страна на МВР и контролираното изпускане на информация как се проверявал бивш бос на ВИС-2 с прякор, дойде поредно заклинание откъм вътрешното министерство.

"Още много бизнесмени с прякори ще станат обект на проверки - нека да не остава обществото с впечатлението, че МВР има специално отношение ... Всеки бизнесмен с прякор го очаква подобна операция в близките седмици", обяви тогава Демерджиев.

Месеци по-късно да се е чуло да е проверен някой друг бизнесмен от тези с прякорите? Още по-малко пък да е уличен, да му се е случило нещо, да е разследван, да е вкарано нещо в съда, да е осъден. Изобщо да не говорим, че дори въпросното лице се оказа, че си живее някъде из Африка и на практика никой нищо не му е направил. Факт е, че вината не е само на МВР, но и на нехаещата прокуратура, но поне вътрешното министерство или да смекчи обещанията и да намали рекламата, или просто наистина да си свърши работата и да и да извади и реализира разработките си.

Поредната порция закани от МВР дойде само преди дни, този път откъм заемащия най-висшата професионална длъжност във ведомството - главният секретар на МВР Петър Тодоров. От думите му се разбра, че предстоят още реализации и високопоставени арести по линия на строителството и източване на държавен ресурс по различни направления, без да става ясно кои са предишните. Очевидно той имаше предвид задържането на шефа на строителна фирма Велико Желев, но самия Тодоров си обясни, че неговия арест не е за източване на пари, не е заради магистрали, а по сигнал на негов подчинен за лека телесна повреда и принуда.

Главният секретар на МВР се пробва пак да обяснява за това как за магистрала "Хемус" имало образувани две досъдебни производства и как само по едното са привлечени девет лица. По негови думи, другото производство е за пране на пари, също било в напреднала фаза и предстояло повдигане на обвинения и по него. Той се пробва да вкара малко черен хумор по темата, с обяснението, че не иска да изпада в подробности, "защото натоварването в посока Дубай ще се увеличи още повече", очевидно имайки предвид твърдения, че много хора бягат от България във въпросната посока от страх, че ще бъдат арестувани.

Тодоров обяви и как органите на реда разполагали с информация за злоупотреби със средства за строителство на язовири, пътища, жп инфраструктура, внушавайки, че и там трябва да се очакват реализации и арести.

Да, но въпросните обещания, закани и недомлъвки ги слушаме вече месеци наред, а резултати никакви.

Да не говорим, че и този главен секретар не устоя на изкушението да се похвали как престъпността намалява, а разкриваемостта се увеличава. "През януари 2023 г. спрямо първия месец на миналата година е регистриран спад в броя на престъпленията с около 8 %. Разкриваемостта пък е с над 6 на сто по-висока", каза главният секретар на МВР.

Така и той влезе в дългогодишните съмнения, че вътрешното министерство трайно си измисля числата в различните си статистики. Допълнителни аргументи в тази посока дава и обстоятелството, че например всяко ново ръководство на МВР все преборваше престъпността и я намаляваше ту с 10, ту с 20, а някои нахално стигаха и до 30 на сто. Така на практика след трима-четирима последователни министри изобщо не трябваше да има престъпност.

На фона на тези обещания, заклинания и хвалби имаме всекидневни бурни прояви на престъпността. Като например кражбата на цял кеш терминал от магазин, или пък дръзкия обир на над 300 000 лв. от инкасо автомобил посред бял ден пред хипермаркет. Изобщо да не говорим как неизвестни бандити влязоха в ресторант с противогази, обраха оборота и избягаха с електрически тротинетки. При това става дума за места наситени с камери, полиция, хора. И нито едно от тези престъпления не са разкрити.

Просто вече и дребните мутри взеха на подбив МВР и полицията, какво остава за корумпираните политици и бандитите с прякори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари