Хубаво грозде ще залее Русенско

1
Освен за хубаво време обаче, те се молят и за по-високи изкупни цени наесен
Освен за хубаво време обаче, те се молят и за по-високи изкупни цени наесен Видео: БНТ

Добра реколта на грозде очакват лозарите в Русенско. Освен за хубаво време обаче, те се молят и за по-високи изкупни цени наесен. В региона се засилва интересът към производството на грозде – има нови лозови насаждения, като се очаква до края на годината те да станат 123 декара.

В Русенско се отглеждат около 5 хил. дка лозя, като през последните години те са съсредоточени основно в районите на Нисово, Пиргово, Мечка и Бяла. Петър Динов четвърта година се занимава с лозарство. Засадил е френски сортове върху 7 дка земя в Пиргово.

“Отглеждаме два сорта – единият е каберне франт, където сме сега, другият – пино шардоне. Те са френски, от Франция направо са донесени тук. За разлика от нашите, български, дебелината на пръчките е двойна. Според мен тази година ще има много добра реколта. На декар очаквам около два тона”, казва производителят.

Най-ниският очакван добив за региона е 500 кг от декар. Какви обаче ще са изкупните цени, още е рано да се прогнозира. Миналата година белите сортове са изкупувани за 90 ст. на кг, а червените – по 50.

“Изкупните цени са ниски за гроздопроизводителите, но такава е конюнктурата на пазара и няма как да бъде иначе, защото потреблението е ниско”, признава Веско Симеонов – директор на Агенцията по лозата и виното – Русе.

Затова Петър Динов се е ориентирал към румънския пазар. Той продава гроздето си на голяма фирма от северната ни съседка: “Румънците винаги изгодно са ни изкупували гроздето – за лев и нещо купуват. В България нямаме такъв развит пазар ние. Пазарът трябва да го търсим навънка, ако искаме да печелим. Защото българите – всеки си има малко лозенце.”

Очаква се гроздоберът да започне в края на август с белите сортове – първо на муската. Лозарите обаче се молят времето да е благоприятно, за да не претърпят загуби още в началото на кампанията.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари