Христо Пимпирев: На Антарктида българите се прибираме "вкъщи"

0
Имаме българска полярна база и родно парче земя
Имаме българска полярна база и родно парче земя Видео: bTV

Преди броени дни на българска земя се завърна популярният изследовател проф. Христо Пимпирев.

За него това беше 27-а експедиция на Антарктида.

В студиото на „Тази неделя“ по bTV той разказа, че там се чувстваш като на друга планета. „От друга страна, българите там се прибираме вкъщи, защото имаме българска полярна база и родно парче земя, заяви проф. Пимпирев.

В момента на Антарктида е само ден и е лято, сподели той. При нашата база температурите са около минус 5 – минус 10 градуса.

По думите на професора, ако посетиш веднъж Антарктида, винаги искаш да се връщаш, ако се влюбиш и тя те приеме.  

За първи път в базата има и професионален готвач. Там са посрещнали и коледните и новогодишните празници. Четири пъти гръмва шампанското на 31 декември, защото в базата има учени от различни националности.

В началото едва намирахме пари за наука, сега вече проектите са финансирани от Министерството на образованието и науката”, отбеляза още проф. Пимпирев в разговора.

„Имаме строго начертана програма за научни изследвания, при това с много международни учени. Вече се завърнаха в България двамата биолози Ралица Зидарова и Любомир Кендеров с много интересни резултати”, каза той, като допълни, че са открити нови видове. 

Климатът се променя и моето лично мнение като учен е, че за това сме виновни хората, тъй като изключително много замърсяваме атмосферата, каза още проф. Пимпирев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари