Христо Панчугов: Преговорите да са публични, за да няма политически шантаж като при ГЕРБ и патриотите

0
Има почти пълен разпад на българската партийна система, смята политологът
Има почти пълен разпад на българската партийна система, смята политологът Снимка: БГНЕС

Ще могат ли да намерят големи политически цели, които да направят разминаванията второстепенни

"Със сигурност между партиите, които ще правят управляващата коалиция, ще има разделителни линии, които са въпрос на ценности, и процесът на преодоляването им трябва да бъде публичен и ясно обговорен от гледна точка на политическите цели и от гледна точка управлението да не бъде минирано от политически шантаж, което сме наблюдавали при коалицията на ГЕРБ с Обединените патриоти. Големият въпрос е ще могат ли да се идентифицират толкова големи политически цели, около които да се намери обединение, които да направят разминаванията второстепенни".

Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов, преподавател в НБУ, във връзка със започналите срещи на лидерите на "Продължаваме промяната" с председателите на БСП, ИТН и ДБ за подготвяне на коалиционно споразумение за управление на страната.

По думите на политолога единственият начин, по който може да се гарантира съставянето на правителство и неговата устойчивост, е разговорът да е публичен, по отношение на целите и на дневния ред, а не на хората, които ще го изпълняват:

"Ключово в това е ПП и останалите участници в тези преговори трябва ясно да очертаят как изглажда тази промяна. Досега чуваме само пожелания. Нулева корупция в България е мечта, това не е план, планът изисква да се каже какви стъпки и какъв подход би довел до това. Въпросът е кой би платил цената, за да осъществи реформите, които да доведат до 0% корупция".

Оставките на лидерите на партиите, които постигнаха слаби резултати на парламентарните избори, Христо Панчугов коментира като единствената възможност за тяхно поведение:

"Сривът на политическите партии, които бяха свързани с протестите, е изключително сериозен и тежък. Той е продукт на лидерски решения и на невъзможността им да намерят път да реализират представителството на своите избиратели. ... Дали има други хора в тези политически формации, с друг тип мислене, които могат да наложат друг стил на политическо поведение и нов стил на комуникация с избирателите".

Според политолога има почти пълен разпад на българската партийна система:

"Няма политическа формация, която да е успяла да мобилизира истинската подкрепа зад себе си и да я разшири".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари