Христо Иванов: Прощавайте! Тази достолепна зверилница - парламентът не беше много успешен

1
Със здрав разум трябва да се справим с двете предизвикателства – корупцията и войната
Със здрав разум трябва да се справим с двете предизвикателства – корупцията и войната Снимка: ДБ

Нашата отговорност оттук нататък е да отговорим на въпроса как ще управляваме България, за да се справим с двете огромни предизвикателства – корупцията и войната

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в заключителната си реч в последния ден на 47-ото Народно събрание, в която призова за здрав разум в политиката.

В последния ден на този парламент – тази прекрасна, достолепна зверилница, която изисква от нас и страст, и агресия, и желание за конфронтация, днес бих искал да излезем извън размахването на пръсти и замерянето с декларации и да си кажем благодаря ви един на други. И макар да не беше много успешен парламентът, искам да благодаря на всеки от вас и ако някого сме засегнали, въпреки че че опитвахме да сме любезни, прощавайте. Чисто човешки това е важно”, каза в началото на речта си Иванов.

Той предупреди, че отивайки на избори, партиите освен че ще възпроизведат поредната кампания с поредните клишета, трябва да се опитат да дадат отговор на въпроса как да излезем от спиралата на политическата криза, защото има достатъчно други кризи, които ни сполетяха. “Защото времето, в което могат да се вземат определени решения, изтича. Нека се опитаме да отговорим как ще се управлява републиката, какво управление ще има”, призова Иванов.

Съпредседателят на ПГ на “Демократична България” изрази съжаление, че в 47-ото НС управляващите не са могли да отстоят разбирането, че парламентът съществува заради опозицията.

Парламентът не е мястото, в което се упражнява властта, мнозинството може да се затвори само да си взема решенията. Той съществува, за да може да спира упражняването на властта, да бъде спирачка за твърде лесните и твърде бързите решения – затова е възникнал. Това не можахме добре да го разберем. Сбъркахме, сгрешихме, че не дадохме адекватно председателство на опозицията в комисиите”, каза Иванов.

Той призна от името на своята формация и на тези на колегите си, че всички винаги говорят за своите избиратели като за целия народ, но депутатите наистина трябва да представляват целия народ, а това означава и способността да убеждаваш пора, които мислят различно от теб. “Много обираме да говорим за диалогичност, но нашата длъжност е да събираме тъканта на обществото, а не просто да формираме някакви мнозинства”, каза председателят на “Да, България”.

Христо Иванов се позова на Августин Блажени казва, че има много времена. “Има времето на Наказателния кодекс, има процедурно време, има бюджетно време, има геополитическо време, от което се опитваме да се скрием. Тук, в парламента, всички тези времена се събират и преплитат и се превръща в национална съдба, особено нашите недостатъци, когато се опитваме да атакуваме и унижаваме опонентите си”, каза той.

Христо Иванов определи проблема с преборването на корупцията като проблем и на политическата култура, който изисква промяна на състоянието на националната политическа система.

“Въпросът за корупцията поставя на първо място избора, каква политическа култура носим ние – дали е политическата култура на едноличните решения, или е политическата култура на колективните решения, на споделянето на отговорността, на бавното обсъждане. На нас не ни достига политическа култура на колективно вземане на решения. И аз като лидер винаги си казвам, че не правим достатъчно. Ако нямаме в нашите партии автентична култура на колективно вземане на решения и на носене на отговорност, никога няма да се справим с корупцията”, каза Иванов.

Той призова при реформирането на съдебната власт въпросът за това кой е корумпиран и кой не да а бъде изваден от политическия дебат и да бъде оставен на независимата съдебна власт.

Стигнахме до това цивилизационно решение да се радваме на независим съд. Сега остава да реформираме прокуратурата така, че тя да е неутрална. И да не служи повече на едни, отколкото на други. Това не означава да я вземем от едни и да я дадем на другите. Трябва да намерим начин да постигнем съгласие да я реформираме така, че да бъде ничия – освен на закона и на националния интерес”, каза Христо Иванов.

За да се постигне това съгласие за реформа на съдебната система, обаче, е необходимо определени политически фигури да отстъпят назад, според Христо Иванов. Иначе реформите стават техен залог.

Това означава да намерим начин тези политици, които имат да отговарят на много въпроси, да слязат от сцената, за да не става политическият дебат залог на персоналната съдба на на един или друг, който гледа оня часовник с наказателното време”, каза той.

Той е категоричен, че корупцията започва от руския модел. И че целият международен модел, на който се опира нашата сигурност, стабилност и икономическа интеграция, е обект на агресията на Кремъл. “Трябва да защитим нашия начин на живот, нашата свобода, нашия модел на икономическо развитие”, категоричен е съпредседателят на “Демократична България”.

Въпросът е как ще управляваме България, за да се справим с тези огромни предизвикателства – корупцията и войната. Това е нашата отговорност в следващата кампания”, завърши Христо Иванов. Той благодари на колегите си парламентаристи за съвместната работа, пожела им здраве и да отделят повече време на семействата си и след летните месеци “да можем да се почувстваме по-добри хора и да можем после да се гледаме с малко повече човещина”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    до долния
    Бъркаш нещо, русофоб и българофил е едно и също.
  • 2
    3
    ''\\
    Нека да се каже истината - тази (не)демократична България е проект на цру на сащ и обслужва интересите на сащ, англия и франция! Водачите на тази "партия" са агенти/шпиони на тези 3 държави, получават $$ от нпо-тата на цру на сащ чрез чадъра им в България - "америка за България"! Правилното име на фондацията трябва да е "америка срещу България"! ифайло мирчефци и ристюфци са предатели на интересите на България, както и банкянският тулуп! Тези подчовеци нямат родина, имат изгода и обслужват сащ, англия и франция! Тези предатели скоро ще обяват война на Русия! Това е истината! Като агенти/шпиони на други държави - прокарват чужди интереси, а след срещите им с посланиците на тези държави - пак изпълняват тяхни нареждания срещу над 4000 лева, както посочи лена! Всички тези лица са българофоби/русофоби!
  • 1
    2
    ...
    с коя точно война ще се справяш точно ти бе клюн мизерен. долна щастка марионетка. с войната ще се справял той клюна кирлив. мълчи ,че да не те пометат, като мръсен пешкир. торба нещастна. вън от парламента ! вие сте най-бързо намразената банда мошеници в историята на парламента, изхвърлени с вот на недоверие.
  • -5
    1
    ''''''
    ристюфците, мирчефците, атанасофците са дългата ръка на сащ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари