Христо Грозев: Страхувам се да се върна в България

0
България засега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно, заяви разследващият журналист
България засега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно, заяви разследващият журналист Снимка: БНТ

България засега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно, заяви разследващият журналист

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици.

В специално интервю пред БНТ Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

Грозев коментира, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така, са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев.

- Николай Кръстев, БНТ: Преди няколко дни се появи информация, че Бил Браудър се страхува да пристигне в България, вие страхувате ли се да се завърнете в България дори и на работно посещение?

- Много ми е тъжно, че трябва да кажа "да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление, виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така, че за съжаление, България засега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    Дамммм,
    И много правилно, майка ти да наеба боклук продажен! Не са ни нужни такива американски лайна тук! Лошо няма да ти понатъркат гащите с новичок!
  • 1
    15
    само
    Разбирам те, колега русенец - и аз се опитвам да заработвам с опорки, но при мен хапчетата за хормонална терапия са кът, а и за вазелин напоследък нямам, откакто ококореният ПеПеруга Асен Василев не е на власт....
  • 1
    14
    русенец
    Да, аз съм най обикновено пуделче с алтернативна сексуалност и събиращо средства за операция за смяна на пола. Наясно съм,че ГрозНев е една проста подлога и платен драскач на лъжливи опорки, но трябва да слугувам и аз на господарите му, че иначе как ще се омъжа в Гърция.....
  • 1
    13
    до 12 русенеца
    уахаха, уахаха, бравос, оправи ми следобяда, искрено се смях на тирадата ти!
  • -2
    12
    русенец
    Разбра ли защо не трябва да се връщаш само като прочетеш по-долу...пълно с дърти изкукуригали комунисти, ченгета, с любов и обич към Русия...и аз не искам да живея тук, но нямам избор..стой където си...в теб ми е надеждата да пишеш истината...!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари