Храм на богинята Диана е съществувал край село Арчар

0
Храм на богинята Диана е съществувал в античния римски град Рациария
Храм на богинята Диана е съществувал в античния римски град Рациария

Храм на богинята Диана е съществувал в античния римски град Рациария край видинското село Арчар. Доказателство за това са разкритите при разкопки две мраморни плочи, посветени на богинята, съобщи ръководителят на археологическия екип доц. Здравко Димитров.

Единият надпис датира от 151 г. и е поставен от провинциалния управител на Горна Мизия по времето на императора Антоний Пий. Двете мраморни плочи на възраст 1900 години са с надписи на латински език, всяка с височина 1,50 м.

Проучванията в Рациария бяха подновени, след като Министерството на културата отпусна 80 000 лв. за разкопки. През есента на миналата година министерството подпомогна с 15 000 лв. първите след близо 25-годишно прекъсване редовните археологически разкопки на Рациария.

Работата на екипа от археолози е насочена към цялостно разкриване на архитектурата на резиденцията и късноантичната баня в древния римски град. Според специалистите ще бъдат необходими поне 10-15 години научни проучвания за реставрацията и консервацията на уникалния античен град като културна забележителност от национално и световно значение.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари