Хоум офис, но само от вкъщи

0
Според промени в Кодекса на труда, служителите ще трябва изрично да упоменават мястото, от което работят
Според промени в Кодекса на труда, служителите ще трябва изрично да упоменават мястото, от което работят

Според промени в Кодекса на труда, служителите ще трябва изрично да упоменават мястото, от което работят

Хоум офис, но само от вкъщи. Това предвиждат предложения за промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от Комисията по труда, социалната и демографската политика. Според текстовете служителите ще трябва изрично да упоменават мястото, от което работят.

Работа от всяка точка на света - с това фирмите, които предлагат дистанционна форма на присъствие привличат все повече служители в своите екипи. Почти три години Даниел Таков работи дистанционно в една от най-големите IT компании в България. „Предимствата са доста - едно от основните е, че спестяваш около два часа в път”, смята той.

Това обаче е на път да се промени. Промените в Кодекса на труда предвиждат в трудовия договор служителят изрично да посочва конкретното място, от което ще работи.

„Да има по-гъвкава възможност както за работодатели, така и за служители. Работното място да бъде определяно от самия работник”, обясни председателят на Комисията по труда Деница Сачева, цитирана от NOVA.

„Корекции могат да се правят между първо и второ четене, така че да се намери баланс между защитата на работниците, които да имат безопасна среда на труд”, добави Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

„Крайно време беше да се случи и да се регламентират нещата. Това ще доведе до едно спокойствие между работника и работодателя”, е мнението на Цветан Предов от ИТН.

Служите обаче твърдят, че качеството на извършената от тях работа не зависи от конкретното място, където се намират.

„Миналата година заминах на почивка един ден по-рано от предвиденото. Както обикновено, станах сутринта, изпих сутрешното си кафе, седнахме, поработихме до времето, което ни е отредено за това, и после просто започнахме да се забавляваме”, каза Даниел.

С пълно единодушие промените в Кодекса на труда бяха приети от ресорната комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    хаха
    какво печелят в този случай работника и работодателя? Май печелят само институциите, и по-точно техните корумпирани служители. Печелят още един лост за изнудване по нещо, за което има съгласие между служителя и работодателя. Как това ще защитава работника и от какво? Точно обратното е! Изключително малоумно и нагло предложение!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари