Хотелиер от Слънчев бряг: Има чували с пари, но няма покупателна стойност

1
Румен Мончев: При нас идват чужденци, които плащат с евро, когато обърнем парите, не остава почти нищо
Румен Мончев: При нас идват чужденци, които плащат с евро, когато обърнем парите, не остава почти нищо

Румен Мончев: При нас идват чужденци, които плащат с евро, когато обърнем парите, не остава почти нищо

Приходите от нощувки през юни в България надхвърлиха предпандемичните равнища от 2019 г., както това се случи и през май, сочи справка в Националния статистически институт. Приходите през юни 2023 г. достигат 229,2 млн. лв., или с 28,2 на сто повече в сравнение с юни 2022 година. Отчетено е увеличение на приходите както от чужди граждани - с 41,1 на сто, така и от български - с 5,2 на сто, съобщи днес НСИ. Справка в НСИ показва, че приходите от нощувки през юни 2019 г. са били 205,4 млн. лв., или с 2,6 на сто повече в сравнение с юни 2018 година.

През май 2023 г. приходите от нощувки достигнаха 87,7 млн. лв., докато през същия месец на 2019 г. те бяха 76,2 млн. лв. Въпреки рекордните приходи хотелиери казват, че са на загуба и не знаят дали ще успеят да преживеят зимата.

"Тези отчетени приходи са заради инфлацията, ние работим на загуба. Има чували с пари, но няма покупателна стойност. Нещата от 1996 г. се повтарят“, каза Румен Мончев, собственик на хотел в Слънчев бряг, цитиран от Economic.bg. Той твърди, че въпреки препълнения си хотел и повечето приходи, които са отчетени както от него, така и от негови колеги, те не знаят дали ще успеят да преживеят зимните месеци.

"Приходи има, но те са хартии, с които нищо не може да се купи сега. Високата инфлация, която има спрямо еврозоната, много лошо се отразява. При нас идват чужденци, които плащат с евро, когато обърнем парите, не остава почти нищо. Покупателната ни стойност е много ниска. Храната, която купуваме, е много скъпа вече“, казва още той.

Мончев, както и много негови колеги, казва, че има масова атака срещу сектора в страната и всички медийни публикации за замърсена вода, войната и др. са се отразили. "Трябва ни по-компетентно управление на финансите. Туризмът е златното яйце на България. Нищо друго не ни остана. За да имаме развит туризъм, трябва спокойствие. Ние бяхме зверски атакувани по всички параграфи от конкурентните ни държави. Налагаше се да пием вода от морето. На нас никой не помогна, управляващите гледаха другите държави“, казва още Румен Мончев.

Същевременно отчетената от НСИ годишна инфлация за юни 2023 г. беше 8,7 на сто, докато през юни 2019 г. - 2,8 на сто. Годишната инфлация за май 2023 г. беше 10,1 на сто, а за май 2019 г. - 3,5 на сто.

Общата заетост на леглата през юни 2023 г. е 36,8 на сто, като се увеличава с 4,4 процентни пункта в сравнение с година по-рано, сочат последните данни на НСИ. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 48,8 на сто, следват тези с 3 звезди – 29,9 на сто, и с 1 и 2 звезди – 20,4 на сто.

Броят на пренощувалите в местата за настаняване се увеличава с 16,4 на сто в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 975,5 хил., като е отчетено увеличение както при чуждите граждани - с 33,5 на сто, така и при българските - с 2,5 на сто. Нощувалите български граждани са 474,0 хил. и са имали средно по 2,4 нощувки.

Чуждите граждани са 501,5 хил., със средно по 4,4 нощувки, като 75,6 на сто от тях са пребивавали в хотели с 4 и 5 звезди. През юни 2023 г. в страната са работили 3232 обекта с 10 или повече легла. В сравнение с юни 2022 г. местата за настаняване се увеличават с 4,6 на сто, а броят на леглата в тях - с 5,1 на сто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Ф16
    Ко ревеш ве мазньо,като не ти излизат сметките стани сервитьорка,чистачка а таксиметрови шофьори се търсят.Бах му майката няма наядане това буре,имаме чували с пари а даваме 1500 лв за заплати.
  • 16
    1
    .............
    Вие какво искате????Бункери с еврота ли????Нямате наядане!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари