Хоспитализираните заради COVID-19 паднаха под 7000 души

1
В болница са 6824 души, от които 682 са в интензивни отделения
В болница са 6824 души, от които 682 са в интензивни отделения Снимка: iStock

От днес отново отварят зелените коридори за ваксинация. Навсякъде има РНК ваксини

Под 7000 са вече болните от коронавируса, нуждаещи се от хоспитализация - в болница са 6824 души, от които 682 са в интензивни отделения. Това показва статистиката на Националната информационна система за борба с COVID-19.

Новозаразените за последното денонощие са 1237 души, което означава 7.6 процента от направените 16 259 теста.

90 души са починали през последното денонощие. 2881 са излекуваните.

Близо 27 000 души са били ваксинирани през последното денонощие. Така общият брой на ваксинираните е достигна 803 176, а на тези с две дози - 207 667.

От днес до 10 май отново се отварят зелени коридори за свободно ваксиниране без предварително записан час.  Във всички обявени работещи пунктове ще бъде налична РНК ваксината, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В страната ще работят общо 26 пункта със зелен коридор. В столицата четири болници ще осигурят зелени коридори - ВМА, Александровска, УМАЛ „Св. Анна“ и УМБАЛСМ „Пирогов“.

В Александровска болница ваксинационните кабинети ще работят от 9 до 17 часа през всички дни - с изключение на 3 май, понеделник. Имунизацията ще става с Astra Zeneka, Pfizer или Moderna.

Във ВМА ще поставят две от ваксините - на АstraZeneca и на Pfizer. Там ваксинационният център ще работи всеки ден с работно време през работните дни - 5 и 7 май, от 8 до 16 ч., а в почивните дни по Великден и на Гергьовден - от 9 до 13 ч.

Зелените коридори в "Пирогов" ще работят всеки ден без почивка от 8.30 до 17.30 ч. В Окръжна болница зеленият коридор ще работи от 30 април до 9 май от 8 до 19 часа.

"Света Анна" също разкрива зелен коридор, който ще работи на 30 април и от 2 до 9 май включително от 08.00 до 19.00 часа. Единственият почивен ден ще е 1 май. Има осигурени ваксини на AstraZeneca за всички желаещи да се ваксинират. От ваксините на BioNTech/Pfizer са осигурени количества за гражданите над 65 г. възраст, които попадат в приоритетната четвърта фаза на ваксинационния план.

За зелените коридори не е необходимо предварително записване на час, ще се правят и реимунизации. Осигурени са ваксини и за всички записали се в електронния регистър според предпочитанията им.

От 10 май отново ще бъде включена електронната система за записване, вече с истинска възможност човек предварително да избере ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари