Хората над 65 години имат право на безплатна ваксинация срещу грип

0
Освен познатите щамове "Виктория" и "Пукет", тази година ще се разпространяват и "Австрия" и "Дарвин"
Освен познатите щамове "Виктория" и "Пукет", тази година ще се разпространяват и "Австрия" и "Дарвин" Снимка: bTV

Освен познатите щамове "Виктория" и "Пукет", тази година ще се разпространяват и "Австрия" и "Дарвин"

Експерти прогнозират силна грипна вълна у нас тази зима. Причината - спадът на имунитета ни към грипния вирус през последните години. И тази година има възможност за безплатна ваксинация на хора над 65 години, за тях са предвидени 190 000 дози.

Други 110 000 са пуснати по аптеките, като препоръките на експертите са желаещите да се имунизират да го направят до декември. От началото на програмата за профилактика на грип се отчита скок във ваксинационния обхват, съобщиха bTV НОВИНИТЕ.

При възрастните той се е увеличил на от 2 на 16%. Тази година програмата изтича, но от здравното министерство поясниха, че предстои да се приеме нова.

Три години подред 73-годишната Маргарита Иванова си поставя ваксина срещу грип. Няма да пропусне и тази - казва, че е след сърдечна операция, затова е заявила ваксината си от миналия месец.

„Трета година не боледувам. А сега, както съм оперирана, желателно е въобще да не ме хваща нищо“, добави тя.

Д-р Мирослава Методиева е заявила 60 противогрипни ваксини за възрастни. Казва обаче, че може да се наложи да поръчва и допълнителни, защото миналата година не ѝ стигнали.

„Възрастните пациенти са много отговорни. Още от лятото започнаха да питат за противогрипните ваксини. Записаните минаха и продължават да си идват. При всички случаи, възрастните хора с придружаващи, сърдечносъдови, белодробни заболявания - там е задължително да се ваксинират, за да предотвратят по-тежко боледуване“, добави тя.

Освен познатите щамове "Виктория" и "Пукет", тази година ще се разпространяват и "Австрия" и "Дарвин", който вероятно ще е доминиращ, обясняват вирусолози.

"Дарвин" по-често дава тежки заболявания при крайните възрастови групи - при децата под 5 години и възрастните над 65 години. За разлика от Б-вирусите, които атакуват децата и то по-големите - от 5 до 14 години“, обясни д-р Нели Корсун.

Очакванията са за по-тежка грипна вълна. „Паралелната циркулация и на грип, и на COVID - 19 не е добра. Изкарването едно след друго на тези заболявания поставя организма пред голяма тежест. Вече близо трета година хората не са се срещнали с грипните щамове. Общият ни имунитет е по-нисък”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Той отчете покачване на заболелите и от COVID-19. Засега обаче стойностите не са тревожни и мерки не се налагат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    до 1
    Убеден съм, че знаят какви щамове са произвели и ще разпространяват. Изобщо съвременната фармация разполага с лекарства и ваксини дори за болести, които все още не са пуснати в обращение .
  • 3
    1
    Айде бе?
    Че откъде знаете точно кои грипни щамове ще разпространяват американските ни приятели с био-лабораториите в Украйна?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари