Хора и трактори излязоха в защита на мечките от Русе

0
Хора и трактори излязоха в защита на мечките от Русе
Снимка: БГНЕС

Протест в защита на мечките се проведе край Русе в сряда. Жива верига от хора, сред които и деца, както и блокада с трактори и камиони преградиха пътя към зоокъта в Лесопарка "Липник".

Жителите на село Николово, където се намира Лесопаркът, излязоха в защита на двете мечки от зоокъта. Причината бе, че със заповед на министъра на околната среда и водите в сряда мечките Бойка и Станди трябваше да бъдат изведени от клетката си и да бъдат транспортирани от фондация "Четири лапи" в зоопарка в Добрич.

Местните хора бяха категорични, че няма да позволят животните да бъдат взети, тъй като те са родени и отраснали в зоокъта и са един от символите на Лесопарка.

Бойка и Станди са на малко повече от 7 години и са свикнали с живота си тук“, коментираха гледачите им.

Накрая бе постигнато компромисно решение, въпреки неудовлетворението на "Четири лапи", които настояваха мечките да отидат в Добрич. Засега Бойка и Станди остават в Русе, но общината поема ангажимента да изпълни конкретен план за привеждане на местообитанието им във вид, съгласно изискванията на закона. До два месеца трябва да бъде разширена клетката, в която живеят, а до октомври да приключи процедурата по замяната на държавния горски фонд с общински, за да стане Лесопаркът общинска собственост и да може местната администрация да инвестира средства. До края на годината ще започне и изграждането на нова модерна зоологическа градина, която трябва да бъде готова в 18-месечен срок, считано от днес. В нея ще има най-малко пет вида животни, които като численост трябва да са минимум 25. Колекцията ще бъде съгласувана с екоминистерството.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари