Хор „Проф. Васил Арнаудов“ ще отбележи 30-годишнина с концерт на русенска сцена

2

Фестивалът „Мартенски музикални дни“ продължава с френско-белгийския квартет „DANEL“

Програмата на „Мартенски музикални дни“ продължава с френско-белгийския квартет „DANEL“ и русенския хор „Проф. Васил Арнаудов“, отбелязващ 30 години от създаването си

С тазвечерната световна премиера на балета „Калиопа“ на Държавна опера – Русе продължава програмата на 63. Международен фестивалМартенски музикални дни“. Спектакълът в две действия е дело на знаменит екип от съмишленици и ще се превърне в своеобразна кулминация на изданието тази година.

През 2023 г. публиката на фестивала успя да чуе за първи път музиката, написана от маестро Емил Табаков. В настоящата сценична реализация на една от най-очарователните русенски градски легенди – тази за Калиопа и Митхад Паша, се включват още световноизвестният хореограф Константин Уралски и авторът на либретото– Александър Малчев, бивш член на Русенската балетна трупа. Постановъчния екип допълват две известни и талантливи русенски дами – сценографката Елица Георгиева и едно от познатите лица на Русе в областта на сценичния костюм и модния дизайн - Първолета Чавдарова - Летиция. Концертмайстор е Смиляна Лозанова. В ролите влизат Ирена Барбукова (Калиопа), Джузепе Сорентино (Митхад Паша), Тиаго Виктор да Силва Оливейра (Сабри Паша), с ръководител Весела Василева.

Във вторник за първи път у нас световнопризнатият френско-белгийски квартет „Danel“ ще излезе на сцената на 63. МФ „Мартенски музикални дни“. Ансамбълът се отличава със свежа и изпълнена с живот визия за традиционния квартетен репертоар. Програмата включва автори и творби, които са своеобразна запазена марка на квартета. Струнните квартети на Вайнберг, Чайковски и Бетовен са винаги изкушение за любителите на класическата музика.

30 г. на сцена отбелязва тази година русенският хор „Проф. Васил Арнаудов“ с диригент Свилен Димитров. Това е поводът тази сряда в зала „Европа“ на Доходното здание публиката да се докосне до една изключително разнообразна в стилистично отношение програма, включваща музика от старите майстори до съвременността – формат, който ни връща сякаш към наследеното от техния патрон - незаменимият български диригент и педагог проф. Васил Арнаудов.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари