Холестеролни бомби цъкат в менютата на учениците

0
Сервират на децата "Мусака", сготвена с боб и наденица
Сервират на децата "Мусака", сготвена с боб и наденица

Холестеролни бомби цъкат в менютата на хлапетата в детските градини и децата, посещаващи училищните столове – главно първолаците. Това са показали масираните проверки на инспекторите от Столичната районна здравна инспекция, съобщи БЛИЦ.

От началото на годината досега те са проверили 348 забавачки и ясли, 116 школски бюфета и 97 ученически столове, като една на всеки три проверки е била направена по сигнал на майки.При тях инспекторите са установили ред нарушения, като са наложили и 18 акта – по 9 в училища и детски градини, както и 6 предписания само за тази година. Глобите обаче са ниски – варират от 100 до 2000 лева.

Нездравословните закуски се дават като следобедни в комбинация с айрян и мляко, които са с масленост не повече от 2 процента, пише "Монитор". Напитката се редува със сокове в кутийки, които не са натурални 100 на сто, както изисква Наредбата за здравословното хранене на учениците и децата, в тях плодовото съдържание е не повече от 20 на сто.

Мекици, пържени кюфтета и наденици се предлагат и в училищните столове и градини, независимо че всякакви пържени ястия са строго забранени в рецептурниците както за училищно столово хранене, така и за децата от 3 до 7 години.

Инспекторите са установили още, че за хлапетата от забавачките, които са на територията на училищата, въобще няма меню за всеки ден, за да знаят родителите какво хапват малчуганите. В някои детски градини лелките пък искат родителите да носят бисквити всеки месец. За тази практика споделят майки в интернет форумите. Оправданието било, че хлапетата понякога се мусели на менюто и не ядели от него. С бисквитите ги дохранвали, когато капризничат.

В градината хранят детето ми с „мечи” пастет. Дълго време недоумявахме вкъщи, когато дъщеря ми обясняваше, че са яли точно това, мислехме, че си измисля. Поинтересувахме се какво точно е, когато разбрахме, че и другите деца твърдят същото вкъщи“, разказва Мария Димитрова от София, чието дете е в една от проверените градини. Когато попитали готвачката в градината – тяхна съседка, какво е „мечи” пастет, се оказало, че е паста от халва с маргарин, която се маже върху филиите за следобедна закуска. Пак от нея майката научила, че детето й яде често пъти на обяд боб с наденица, макар и в менюто това ястие да било обозначено като „мусака”.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари