Хлебопекар: Козунакът не е истински, ако струва под 20 лева за килограм

1
Поскъпването на козунаците е с около 30%, посочи Дарин Стойков
Поскъпването на козунаците е с около 30%, посочи Дарин Стойков Снимка: БГНЕС

Кампанията "Висящи козунаци" е специална за пекарната на Дарин Стойков

Има поскъпване на козунаците с около 30%, дължи се основно на поскъпването на суровините и разходите за труд. Това призна собственикът на столична пекарна Дарин Стойков пред Bulgaria ON AIR.

"Ако миналата година сме купували яйцето за 24 ст., в момента не можем да го намерим за под 50 ст. - няма нещо, което да е поевтиняло, може би само маята държи постоянна цена. За да го наречем козунак, в него трябва да има 6 неща. Взимайки предвид цената на суровината, на труда, усилията и времето, килограм козунак под 20 лева е нереално ниска цена, ако е истински козунак. Ако на етикета има повече от 6 неща, не е редно да го наричаме козунак", обясни той за "България сутрин".

Според Стойков една стока струва толкова, колкото някой е готов да плати - дори козунакът да е на цена от 100 лева.

"Има технологии, които изискват 3 дни втасване на козунака. За специалните козунаци трябва по-специално брашно, доста топло помещение, много умения. Думата спекула няма дефиниция и не е законов термин. Това явление е било разпространено по време на Първата и Втората световна война. Трябва да спрем да употребяваме тази дума", подчерта собственикът на пекарна.

Наемите на помещенията категорично вървят нагоре, докато за цената на енергията има механизъм за компенсации, стана ясно още от думите му.

Кампанията "Висящи козунаци" е специална за пекарната на Дарин Стойков.

"Преди 4 години я започнахме и вашата телевизия беше първата, която отрази кампанията. Механизмът е много прост - плащате козунак за някого, когото не познавате, наш ангажимент е да го произведем и доставим. Всяка година се обръщаме към партньор, с който да дистрибутираме това нещо. Тази година всичко ще отиде за Розовата къща - дневен център за хора със зависимости. Повечето от тях са бездомни и решихме тази година да направим техния празник по-добър", разказа събеседникът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    9
    тоди
    Абе, до кога ще ни правите на балами, не ви ли писна. И без това слагате само лайна в продуктите си, е-та ме-та, яйчен прах, набухватели и тем подобни боклуци...Сами ще си ги направим, вашите си ги яжте, на корем да са ви....
  • 7
    8
    ТЪРГОВИЯ
    Яйцата са по 0,44 лв големите. Брашното е лев и нещо. Който иска козунак за Великден, си прави в къщи. Евтино и вкусно. Къде е проблемът с козунаците ?
  • 10
    7
    Ф16
    Ако е 50 даже още по истински , помияри
  • 17
    6
    ...
    Един килограм брашно е 2 лева, ама в козунака няма само брашно, добре ½ килограм. Дотук - един лев себестойност. Един килограм захар е 2 лева, ама ни остана място само за ½. Обаче козунакът не е само брашно и захар. Добре ¼, за 50 стотинки. Дотук 1,50 лв. 250 гр яйца са 5 яйца, грубо по 50 гр, по 50 стотинки 2,50 лв. Дотук 4,00 лв. Яйцата след изпичането я загубят 20% тегло заради дехидратация, я не. Ама да кажем, че ни остана 50 грама място за мляко. Половин литър прясно мляко след дехидратацията при печене трябва да ни стигне. Цената се вдигна с още 1,50 лв - 5,50 лв. Не бил истински. Направо си кажи, че само вашият става, а всичко друго е леш! Пуста лакомия!
  • 14
    5
    Да бе
    Айде, айде...20 лв. Щото няма уреди като хлебопекарни, които доста облекчават месене и втасване и не си правим козунаци целогодишно. И с едно втасване става, но най-добре с три. И пак не струва 20 лв. Мах 10 лв и то с екстри.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари