Хитът на пазарите в Русе: Елхи с името на Цар Борис

0
На какви цени можете да се сдобиете с коледно дръвче
На какви цени можете да се сдобиете с коледно дръвче Снимка: Кунчо Кунчев

Първите живи елхи вече се продават на русенските пазари.

Предлагането е разнообразно, има ги на  Централния пазар, на Американското пазарче и пред някои от големите хипермаркети.

На русенските тържища могат да се намерят живи елхи с пръст подготвени за засаждане, но цената им обяснимо е по висока. Те са 4-годишни и вървят от 55 до 65 лева. Изрязаните елхи с височина до метър и половина се търгуват по 22-23 лева. Най-високите коледни дръвчета обаче могат да достигнат и до 85  лева, е показала проверка на briagnews.bg.

"Тази година основната доставка на елхи по пазарите е от русенското село Хотанца. Всички елхи са маркирани от горското и имат номера", каза шефът на “Общински пазари” Кунчо Кунчев.

Сортовете, сред които може да се избира са два - смърчова ела и полусребърна Цар-Борисова ела. Латинското име на втората ела /Abies borisii-regis/ е дадено от нейния откривател, немския ботаник Йоханес Матфелд, в чест на цар Борис III, през чието владичество (през 1925 г.) българската ела е била описана като нов вид. Тя е голямо вечнозелено дърво, израстващо до 40-50 метра. Българската ела е близка до обикновената, до гръцката  и кавказката. Според някои ботаници тя е естествен хибрид между обикновената и гръцката ела, пише сайтът gardenplants-bg.com. Характерно за този сорт е и това,че е много издръжлив и игличките  не падат до месец и половина след отрязване.

На пазарите редом с елхите всеки може да си избере и подходяща кръстачка, на която да постави своето коледно дръвче. Цените са около 4-5 лева.

От изпълнителната агенция по горите припомнят, че за четвърта поредна година чрез специално поставени пластини ще осъществяват контрол на дръвчетата. Пластините са изработени от пластмаса с бял или жълт цвят. Те са правоъгълни или овални. На тях има също лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Регионалните дирекции по горите предоставят превозните билети и контролните пластини към тях. 95 000 пластини са заявени за тази година за страната. Пластини не са задължителни за елхичките в контейнери, разясниха още от Агенцията по горите. От 50 до 3000 лв. е глобата за физически лица за незаконно отсечена елха. Юридическите лица пък се санкционират между 100 и 5000 лева.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари