Хирурзи извадиха киста, колкото детска топка, от 12-годишно момиче

0
Кистата, която е вродена тежала е 7 килограма, момичето изглеждало като бременно
Кистата, която е вродена тежала е 7 килограма, момичето изглеждало като бременно

Киста колкото детска топка отстраниха от яйчника на 12-годишна в клиниката по детска хирургия на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Детето е от село близо до града. Според лекарите става въпрос за вродена киста, която през пубертета е започнала да нараства. Първоначално родителите мислели, че дъщеря им пълнее, но за 5-6 месеца коремът й станал огромен и заприличала на бременна. Не можела да се наведе напред и седяла принудително назад. Скенерът показал наличие на огромно образувание, което се оказало доброкачествено, пише "24 часа".

"Тежеше близо 7 кг. От него извадихме 5 литра течност. Операцията беше сложна, тъй като работехме в областта на важни кръвоносни съдове. Трудно успяхме да освободим яйчника от кистата и да го запазим", коментира шефът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова. Тя е категорична, че детеродните функции на малката пациентка са напълно запазени.

За седмица момиченцето ще се възстанови напълно. Има риск впоследствие да се появи киста и на втория яйчник, затова лекарите са препоръчали на семейството да наблюдават дъщеря си и да я водят редовно на прегледи. Според проф. Стефанова случаите на вродени яйчникови кисти зачестяват. В детска възраст няма оплаквания и те обикновено не се откриват. В периода на хормоналното съзряване обаче образуванията нарастват, появява се тъпа болка в долната част на корема и чувство на тежест.

Съществува реален риск от спукване на кистата и кръвоизлив, затова още при първите симптоми трябва да се потърси медицинска помощ. Спешна интервенция се налага при висока температура, гадене, повръщане и силна болка. При такива състояния лекарите от детската хирургична клиника на УМБАЛ "Св. Георги" невинаги успяват да съхранят яйчника.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари