Химик заряза голяма фирма, за да работи в градската библиотека в Полски Тръмбеш

1
За младата библиотекарка работата в библиотеката е удоволствие
За младата библиотекарка работата в библиотеката е удоволствие Снимка: Личен архив

 Химикът Магдалена Ангелова напусна работата си в лабораторията, за да работи в читалищната библиотека в Полски Тръмбеш

36-годишната жена вече заела свободното място и така Маргарита Христова няма да бъде сама в културната институция, пише Нели Сукова във Вестник Борба. Градската библиотека се намира в емблематичната сграда на старото училище, в която се помещава и уникалният исторически музей. Малките читатели в библиотеката при Народно читалище „Отец Паисий 1905” сега са около 150, а възрастните стотина. Въпреки пандемията посетители има, дори и от други населени места извън общината.

Последното дарение бе на президента Румен Радев от 55 тома от поредицата „Дълг и чест” по време на предизборната му визита в Полски Тръмбеш заедно с Илияна Йотова. Библиотеката има и спечелен проект за книги за 1000 лева, но месеци наред чака парите от министерството, за да си купи книги, и това е една от болките на малката библиотека. Най-интересно е лятото в библиотека, когато за децата се организират безброй интересни занимания.

Маргарита Христова станала библиотекар през далечната 1981 година. Тогава била на 18 г. и останала завинаги. Започнала работа след завършване на гимназията в града и после завършила задочно в столицата за библиотекар. „Цял живот съм тук и цял живот съм в детския отдел“, с усмивка разказва Маргарита Христова. Тя подчертава, че влязла в този храм случайно и благодарение на краеведа, журналист и почетен гражданин на Полски Тръмбеш Рачо Илиев, който по онова време бил председател на читалището. Наскоро дъщерите на покойния родолюбец направиха дарение на библиотека близо сто тома с негови творби.

„В началото библиотеката беше в една барака в центъра на града, където сега е спортната площадка в парка. Купувахме книги в края на месеца за всичките села и за града, защото имаше централизирана библиотечна система. Имаше пари за книги. Правихме си заявки по издателствата за мемоари, художествена документалистика. Книжките в бараката стигаха до 37 000 тома. През 2009 г. се преместихме тук и направихме прочистване на фонда с около 10 000 книги и започнахме да вкарваме на електронен носител. Читателите по онова време са били над 1000 души“, си припомня Маргарита Христова. Макар да работи в тази библиотека 40 години, тя не се смята за будител, защото библиотекарите празнуват на 11 май. Надява се обаче да има някакъв принос за тези години към хората. Самата тя чете книги, но засега е написала едно стихотворение, и то доста отдавна.

Любимата картина на Маргарита – „Стара белгийска улица“. Дългогодишната библиотекарка разказа още, че съвсем наскоро дошла млада жена, която потърсила литература за времето на Жан Виденов. Понеже в П. Тръмбеш нямало достатъчно такава, тя се свързала с колегите си от заемната библиотека от Русе и така жената успяла да си направи курсовата работа. Хората четат художествена литература и книги за пътешествия, основно на Николай Овчаров, на Румяна Николова за Индия, на Юлияна Мурата за Япония и други.

Маргарита се оказа обаче и човек с много интересно и скорошно хоби – рисува картини по номера. Досега е нарисувала 9 платна с акрилни бои и с размери 40 на 50 см. Любимата ѝ картина е „Стара белгийска улица“.

Магдалена Ангелова живее със съпруга си в Каранци, където от доста време гледат пчели и това е тяхното хоби, а сега имат 40 семейства. Съпругът също работи в „Олива” и е родом от Каранци. Семейството има едно дете. Иначе тя е от Велико Търново, но пък баба ѝ също е от Каранци. Средното ѝ образование е химик и го използвала във фирма „Олива”, където била в лабораторията. Преди няколко месеца решила да напусне и да използва и дипломата си за библиотекар от ВТУ. Говори с любов за преподавателите си от този вуз. В библиотеката Маги отговаря за детския отдел, но с Маргарита взаимно се допълват. За младата библиотекарка работата тук е удоволствие, а любимата ѝ книга е „Парфюмът”. Най-много ѝ е харесало през лятото, когато тъкмо е започнала на новото поприще, заради ангажиментите с хлапетата в детската работилничка, в която измислят нови и интересни занимания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари