Хиляди вярващи посетиха Кръстова гора

0
Православната църква отбелязва Кръстовден
Православната църква отбелязва Кръстовден Снимка: BulgariaOnAir

Това богослужение е единственото в България, което се извършва нощем

Православната църква отбелязва Кръстовден. По традиция стотици вярващи се събраха под открито небе на Кръстова гора. В очакване на чудото хората се помолиха за здраве и изцеление, предаде Bulgaria ON AIR

С очи, вперени в небето, миряните отправиха своите молитви с надежда, че чудото е възможно в святата нощ между 13 и 14 септември. Според поверието именно тогава Господ слиза на Земята, а в местността, където е заровена частица от Разпятието, се отслужва божествена света литургия. Това богослужение е единственото в България, което се извършва нощем.

"Четвърта година подред идвам и причината е моят син, който има няколко заболявания, едното от които е епилепсия. Идваме и вярваме, че той ще се оправи", сподели жена.

Вярва се, че когато човек спи на открито на Кръстова гора, Господ лекува в съня му. Мнозина търсят чудото и в камъчетата, които лесно могат да се открият в местността. Според легендите всяко едно от тях е белязано с кръст и дарява вярващите със здраве и закрила.

В този ден църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

"Особено отправяме молитви - силата и действието на светия животворящ кръст Христов, да осени надлъж и нашир в скъпото ни отечество. Светият кръст да ни пази от бедствия, от злощастия, от беди, да бъде изцеление от болестите", каза пловдивският митрополит Николай.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците благославят домовете на вярващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари