Хиляди декари в Русенско наводнени

0
Всяка пролет хиляди декари земеделска земя в Русенския регион остават под вода
Всяка пролет хиляди декари земеделска земя в Русенския регион остават под вода Видео: БНТ 2

Всяка пролет хиляди декари земеделска земя в Русенския регион остават под вода заради високи подпочвени води.

Застрахователите отказват да подписват полици за земите, които попадат в защитени зони. Собствениците обаче са недоволни от отводняването и заплашват да пишат на земеделския министър, съобщава БНТ 2.

Йордан Тодоров обработва 13 хиляди декара ниви. Тази година отново ще изчислява загубите си. Ощетени са и всички земеделски производители, чиито масиви се заливат.

Ежегодно кооперацията губи около 100 хил. лева от наводнените земи, в резултата на което се увреждат посетите култури”, обяснява Тодоров.

Заради високите подпочвени води в този период не може да се влиза с машини. После и при прибирането на пшеницата също е проблем – комбайните не могат да прибират реколтата”, пояснява Цветелин Стефанов – земеделски производител.

Според земеделците причината за високите подпочвени води, освен дъждовете, е и недобрата координация между Природен парк “Русенски Лом”, които заливат зоната, за да поддържат биоразнообразието и “Напоителни системи”, които контролирано я отводняват.

За да започне отводняването, се чака да стигне горната граница – котата, която е допустима, а когато стигне горната граница, при нас вече всичко е плувнало във вода”, отбелязва Йордан Тодоров.

Освен това земеделците твърдят, че отводнителните станции са амортизирани и не работят с пълния си капацитет.

От “Напоителни системи” бяха категорични, че те работят с пълна мощност и има пари за отводняване. От Природен парк “Русенски лом” казаха, че изпълняват програма за поддържане на влажната зона, но заливането не е над нормите.

Според тях, както и според експерти от регионалната екоинспекция, подпочвените води в района на Бръшлен се появяват по естествен начин от пълноводието на р. Дунав. Освен това по-рано това място е било блато.

Земеделците обаче ще търсят правата си. Те са направили снимки с дрон на засегнатите масиви, които ще изпратят до Министерството на земеделието и храните.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари