Хиляди българи изкачиха Шипка

0
Българският и руският патриарх отслужиха благодарствен молебен
Българският и руският патриарх отслужиха благодарствен молебен Снимка: БТА

Хиляди българи от цялата страна се изкачиха връх Шипка, за да отбележат 140 години от Руско-турската война, поставила основите на Третата българска държава.

Заупокойна молитва в памет на загиналите в битките на старопланинския връх български опълченци и руски войни отслужиха заедно българският партиарх Неофит и Всерусийският патриарх Кирил, предава БТА. Църковната служба пред Паметника на свободата беше огласена и от Синодалния хор на Руската патриаршия.

В словото си руският патриарх изтъкна, че Шипка е свято място, което трябва да съхрани за следващите поколения историята за героичния подвиг, слял завинаги българска и руска кръв. Той призова да съхраним светото православие и християнски ценности.  

 Шипка е капитал от историческо достойнство, което няколко хиляди мъже ни завещаха и който не бива да пилеем, заяви в словото си държавният глава Румен Радев. На тази дата - 3 март, трябва да се поклоним пред героите на българската свобода и нашето минало, заяви президентът. След 140 години трудно може някои да каже кои са български и кои са руски кости. От тези кости е изградена българската свобода, а също така руската и българската бойна слава, допълни той.

"Датата 3 март винаги ще ни напомня за всички опълченци, дали живота си за свободата на България. Ще ни напомня за Васил Левски, за четата на Бенковски и за всички, които са участвали в паметните битки", припомни в словото си кметът на Казанлък Галина Стоянова.     

Началото на тържествените чествания започна с благодарствен молебен, отслужен от българския патриарх Неофит и руския патриарх Кирил в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка.   

В честванията днес участва и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народни представители, кметове, патриотични организации и граждани, които положиха венци и цветя пред Паметника на свободата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари