Херсон отбеляза една година без руска окупация

1
Жителите на украинския град се надяват, че един ден нормалният живот ще се завърне
Жителите на украинския град се надяват, че един ден нормалният живот ще се завърне Снимка: Efrem Lukatsky/The Associated Press

Жителите на украинския град се надяват, че един ден нормалният живот ще се завърне

Жителите на украинския град Херсон отбелязва една година от края на руската окупация. Година след като руските военни бяха изтласкани от града от украинските сили, херсонци са свикнали със звука на стрелба, долитащ от левия бряг на река Днепър, където са позиционирани руските сили, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Животът на жителите на града е ограничен днес до голяма степен до дома и отиване до близкия супермаркет. Много магазини остават затворени. Общинските работници носят бронирани жилетки и очакват да бъдат пратени на място в града, за да разчистят поредните отломки от поредния руски удар.

Жителите на Херсон се надяват, че един ден нормалният живот ще се завърне в града. "Когато човек живее под окупация, той осъзнава какво означава свободата", казва Григорий Малов, собственик на един от трите действащи ресторанта в града.

Преди година след края на руската окупация на Херсон украинският президент Володимир Зеленски триумфално премина по улиците на града и заяви, че руското изтегляне оттам е началото на края на войната. Днес обаче двете страни в конфликта са въвлечени в битка на изтощението.

В деня на годишнината шепа жители на града, загърнати с украински знамена, се събраха за кратко пред паметник пред административна сграда в Херсон. Някои от тях носеха цветя, а други - шампанско, за да отбележат годишнината.

Между 40-80 снаряда от различен тип падат в Херсон на дневна база, казва Олексаднър Толоконников, говорител на Херсонската регионална държавна администрация. Той допълва, че всеки ден хората в Херсон трябва да взимат предвид този обстрел.

Освен обстрела друго предизвикателство за жителите на града е как да намерят финансови постъпления. Сега в Херсон има 71 000 души. Преди войната жителите на града бяха 300 000. Повечето от хората, останали в Херсон, са възрастни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари