Херсон бе превзет от руската армия

1
Мариупол остана без ток и вода. Стотици хиляди напускат Украйна, ООН говори за най-бързото масово бягство на 21 век
Мариупол остана без ток и вода. Стотици хиляди напускат Украйна, ООН говори за най-бързото масово бягство на 21 век Снимка: Снимката е илюстративна

Руската армия превзе първия голям украински град - Херсон. Ударите над другите градове продължават

 Мариупол остана без ток и вода. Стотици хиляди напускат Украйна, ООН говори за най-бързото масово бягство на 21 век, обобщава ситуацията Дойче Веле

Русия продължава нападенията над големите украински градове. И през седмия ден от войната в столицата Киев имаше няколко тежки експлозии. Жителите на града бяха призовани веднага да се укрият на сигурно място. Още преди това при удар южно от централната гара на Киев бе убит най-малко един човек. Украински медии информират за сражения в предградията на милионния град. Твърди се, че е свален един руски самолет. Информациите обаче не могат да бъдат потвърдени от независим източник. Кметът на Киев Витали Кличко написа в социалната мрежа Телеграм следното: "Врагът се опитва да нахлуе в столицата".

Руснаците превзеха Херсон

Междувременно руснаците успяха да превземат първия голям украински град - Херсон в южната част на страната. Това бе потвърдено и от украинските власти. Руските окупатори са във всички квартали на града и са много опасни - това написа в Телеграм директорът на регионалната администрация Генади Лагута. Херсон е първият голям град, който Русия успява да завземе от началото на войната, избухнала преди една седмица. Кметът на града с 290 000 жители Игор Колихаев написа във Фейсбук, че не е давал "никакви обещания" на руснаците и ги е призовал да не стрелят по хората. Руската армия обяви победата над Херсон още вчера, 02 март. Правителството в Киев обаче отрече и посочи, че сраженията продължават.

Мариупол: електроснабдяването е прекъснато

И пристанищният град Бердянск е превзет от руската армия, а нападенията над стратегически важния пристанищен град Мариупол все още продължават. Градът е под обстрел от над 14 часа, обяви кметът Вадим Бойченко във видео, публикувано в Телеграм. "Днес искат да унищожат всички нас." По думите му руските войници обстрелват и жилищни сгради. След най-новите въздушни нападения Мариупол остана без ток, вода и отопление, каза още той. По думите му това е най-тежкият ден от началото на войната. Мариупол има около 440 000 жители. Според властите, при въздушните нападения са били ранени над 130 души. Освен над пристанището, руснаците са извършили и удари над цивилни цели - например над едно родилно отделение и едно училище, казват още украинските власти. Бойченко упреква руската армия, че възпрепятства цивилни граждани, които искат да напуснат града.

Руската армия навлиза в Мариупол от две страни - от анексирания полуостров Крим и от руската граница. Превземането на града би улеснило събирането на руските войски.

Украйна моли за прекъсване на огъня в Харков

И източноукраинският град Харков бе подложен на нови удари. Според градските власти две руски ракети са ударили една от административните сгради в града. При нападението са били нанесени щети и на намираща се наблизо катедрала, но подробности за това не се съобщават. Украйна настоява за пауза в сраженията в регионите Харков и Суми, за да могат цивилните граждани да бъдат изведени на сигурно място.

Същевременно Русия непрестанно отрича да напада и цивилини. Руското министерство на отбраната е създало координационен щаб за хуманитарна помощ, обяви генерал-майор Михаил Мизинцев. Веднага щом украинската страна е готова да създаде хуманитарен коридор, Русия ще изпълни задължението да подсигури извеждането на цивилните граждани както към Русия, така и към други страни, каза още той. Освен това Москва била съгласна да позволи на чуждестранни самолети, които възнамеряват да превозват украински граждани, да кацат на руска земя.

Междувременно бе съобщено, че четири руски бойни самолети са навлезли в шведското въздушно пространство. Шведски бойни самолети са документирали случая с фотографии. На фона на актуалната ситуация Швеция взима това много насериозно. "Непрофесионално и безотговорно от руска страна", гласи коментарът на Карл-Йохан Едщрьом, главнокомандващ въздушните сили на Швеция. Швеция и съседката ѝ Финландия не са членки на НАТО. Двете страни обаче поддържат тясно партньорство с Алианса.

Най-бързото масово бягство на 21 век

По данни на ООН руската инвазия в Украйна е предизвикала най-бързото масово бягство на 21 век: само през първите четири дни на войната близо един милион души са напуснали страната. Това отговаря на около 2% от населението на 44-милионната страна. По преценки на ООН, общо четири милиона украинци ще напуснат страната, възможно е и повече. Дотук Полша е приела най-много бежанци от Украйна - над половин милион. Следват Унгария, Молдова, Словакия и Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари