Хелоуинът на българите

1
По традиция утре ще се развихрят размисли и страсти по Хелоуин - да го бъде ли в България, колко е редно да се празнува, заедно с люти клетви към тези, които го празнуват
По традиция утре ще се развихрят размисли и страсти по Хелоуин - да го бъде ли в България, колко е редно да се празнува, заедно с люти клетви към тези, които го празнуват Снимка: Facebook / Елена Гунчева-Гривова

По традиция утре ще се развихрят размисли и страсти по Хелоуин - да го бъде ли в България, колко е редно да се празнува, заедно с люти клетви към тези, които го празнуват

Много пъти съм казвала, че лоши празници няма. Зависи какво е в душата ти. Да, чужд празник е, не е традиционен за нас. Забавен е предимно за децата. Проблемът не е в това, че децата ще се преоблекат като вещици и вампири един ден в годината. Проблемът е, че цяла година нас ни управляват вещици и вампири. Проблемът е, че чуждопоклоничеството не се изчерпва с Хелоуин. Хубаво, призовавате да не се празнува този сатанистки празник. И с право. Ама сте си нарекли децата Виктория, Дейвид, Ричард, Тейлър, Миа, Августин и прочие. Като сте толкова българи, наречете децата си Стоян, Георги, Иван, Гинка, Богдана, Мария и т.н. Вместо да ги пращате да учат и работят навън, искайте да имат българско образование и да стоят тук. Плюете Хелоун, а внуците ви дори не знаят български, ако са родени в чужбина. Пречи ви Хелоуин, а култът към смъртта присъства във всеки ден на живота ви.

Българските традиции се спазват, доколкото са приемливи за днешното време. Създаваме и нови традиции. Като например леденото хоро на Богоявление. Сравнително нова традиция, ама пък е толкова българска. Лазаруване и т.н. трудно се възприема дори от хора, които знаят традициите. Но пък нестинарството е интересно. Нека да не си правим идол от нашите празници и изцяло да отричаме чуждите. И да не се правим на големи светци. Както например за мартениците - то клетви, то псуване как всички трябва да слагат мартеници и голяма гордост от тая работа, ама повечето мартеници са правени в Китай и изобразяват например някоя певачка, разни животни и пълен кич. Ама нали си е българско, никой не смее да мъцне, че е кичозно. Да, да си закичим най-обикновена мартеница - добре. Но тази просташка истерия с мартеници, излезли като наистина кошмар от Хелоун, не я одобрявам.

Патриотизъм не е да отречеш правото на детето си да се маскира за Хелоуин. Патриотизъм е да го научиш от малко на "Аз съм българче", да го кръстиш с българско име и да му говориш за българската история, да го научиш на български народни песни. Патриотизъм е да го научиш да не си хвърля боклука по улицата и в гората. Патриотизъм е винаги България да е на първо място. Патриотизъм е вместо американски рап, да си пуснете български песни. Патриотизъм е вместо да си вземате канапе от соеви подложки с фин мус от горски гъби и терин от морски дарове, да се наплющите с шкембе чорба с чесън и да не се срамувате от това. Или пък шопска салата или пълнени чушки. Да не се срамувате, че сте от село или оттам са родителите ви. Да не се срамувате от диалектите, на които говорят българите от различните краища на България. Патриотизъм е, вместо да се веете по Дубай или Сърбия /кой каквото може да си позволи/, да обиколите България, защото е рай и има прекрасни места. Не познавате дори Родината си, и ви е срам да пътувате из нея. Почивате на Халкидики, понесли в багажника консерви и лютеница, но не искате да отидете на почивка в България. Ама Хелоуин ви е крив.

Мразите Хелоуин, ама нищо не казвахте срещу ония вещици, които шестват всеки ден по медиите. Мразите ужаси, а живеете в хорър от три десетилетия. Мразите дори себе си, защото освен да се противопоставяте на един празник, не можете да направите нищо друго за България.

Хайде, започвайте с камъните. Но това мисля!

Аз Хелоуин не празнувам. Но виждам как се забавляват децата и младите хора. И не виждам нищо зло в забавлението.

Елена Гунчева-Гривова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    До 3
    А какво е "нашето домати"? На какъв език, щото ние русенци от Русе не говорим така. Иначе за тая мърша си прав.
  • 1
    4
    борис
    Гунчева,сложи си истинската ,а не тази преработена снимка,да не се срамуваш от суратя си....Или си перманетно нагласена за Хелоуин ?!?!
  • 6
    3
    До Лена Гривата
    Лено, Ленооо казваш да ходя на нашето лайноморие? Защо? Нима там са любезни с мен и ми предоставят качество? Казваш да не пътувам из Европа и света, а да обикалям България? Вярно е, красива страна имаме, но сме я презастроили и унищожаваме природата непрекъснато. Защо да не пътуваме и да имаме възможност да сравняваме? Аз съм от поколението чавдарчета, пионерчета и комсомолци, които вярвахме, че живеем в най-красивата земя. Чак на 30 години, когато имах възможността за първи път да изляза оттатък Желязната завеса видях, че има и други красиви места. Ленооо, ама ти искаш да ни затвориш в страната като севернокорейците. Никой никъде да не пътува. А не е ли по-добре именно да пътуваме. Да се докоснем да тяхната култура, образование, възпитание, интелект. Има какво да научим от тях. А лично аз считам, че е патриотизъм не да се наплющиш със шкембе чорба /не ме е срам да кажа, че е едно от любимите ми ястия/. За мен патриотизъм е да науча други народи и други хора за вкуса на нашето домати, на нашето сирене, на нашата баница, на българската лютеница, на нашите печени червени чушки, на българската шопска салата. Поне аз така мисля, а хората ще решат кой е прав и кой е крив.
  • -1
    2
    до долното нищожество
    А ти като истински евроатлантик, може да си навреш един вибратор в гъзъ и да скочиш в легена с говна. Педераст.
  • -2
    1
    Русенец
    Ти като истинска руска подлога може да чакаш дядо Мраз да дойде.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари