GullivAir спря окончателно полетите до Скопие, Тирана и Бургас

0
Авиокомпанията вече е върнала трите малки самолета ATR 72 с по 70 места на лизингодателя
Авиокомпанията вече е върнала трите малки самолета ATR 72 с по 70 места на лизингодателя Снимка: GullіvАіr

Авиокомпанията вече е върнала трите малки самолета ATR 72 с по 70 места на лизингодателя

Българската авиокомпания GullivAir спря окончателно редовните полети до Скопие (Северна Македония), Тирана (Албания) и до Бургас. Това съобщиха за TravelNews от Летище София. Проверка на сайта на авиокомпанията установи, че и занапред не се продават онлайн билети за трите дестинации. Последният полет до Бургас е осъществен в края на май, а до Скопие и Тирана в края на юни.

GullivAir вече е върнала трите малки самолета ATR 72 на лизингодателя, защото не може да им плаща вноските, твърдят служители на летището. Поради тази причина вероятно няма да стартира и обявените по-рано през тази година полети от София до Русе, до Букурещ, Солун, от Бургас до Белград и други дестинации на Балканите. Управителят и собственик на GullivAir Янко Иванов не коментира причината за спирането на линиите и връщането на самолетите. Вероятно е заради слаб интерес и липсата на пътници, коментират от бранша. Според експерти трите държави – България, Северна Македония и Албания, са обещали подкрепа за редовните линии, но реално такава не е осъществена. Миналата седмица Министерството на транспорта отпусна 500 000 лв. на GullivAir, но това е помощ за пострадалите от Ковид пандемията български авиопревозвачи.

Така отново в момента няма въздушна свързаност между София, Скопие и Тирана. От София до Бургас през летния сезон оперира само „България Еър“. Първоначално GullivAir летеше всеки ден до Скопие и Бургас. След това намали честотата. До Тирана оперираше четири пъти в седмицата – понеделник, вторник, четвъртък и събота. Линията до албанската столица беше използвана най-вече от туроператорите, които предлагат пакети с хотелско настаняване за почивки и екскурзии по Адриатическото крайбрежие.

GullivAir възнамеряваше още да пусне редовна директна линия до САЩ през този летен сезон. На този етап не са обявени полети. Тя има разрешения от миналата година да оперира до Ню Йорк от Департамента по транспорт на САЩ. След това получи такива и до Канада, Тайланд, Малдиви, Индия. „Засега нямаме точна дата от кога ще тръгнат полетите до САЩ“, заяви наскоро пред TravelNews Янко Иванов.

GullivAir разполага и с три Airbus A330-200, които могат да извършват полети на далечни разстояния. В момента прави чартъри с тях. По време на пандемията осъществяваше основно такива от София и Букурещ до Мале (Малдивите), до Пунта Кана (Доминиканската република), Шри Ланка и Сейшелите, които бяха организирани от туроператори.

GullivAir е регистрирана през 2016 г. под името "Топ джетс", сменено с настоящото в средата на 2020 г., показва справка в Търговския регистър. Тя е притежавана от фирмата "Еър логистик", която е еднолична собственост на Янко Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    Ееее,
    Спокойно, стига сте рИвали! Сега оня дъртият PD-раст щял да прокара метро да Скопие! Вместо мотриса щели да го теглят две хрътки!
  • 6
    3
    Такааа, то беше ясно
    Дедо ми, винаги ме е учил :"Следи парите и ще разбереш мотивите на другите". Та, какви пари се изхарчиха за тоя проект, къде отидоха?
  • 7
    2
    счетоводител
    То още когато се канеха да започнат беше ясно, че е изключително неизгодно да се поддържат тези дестинации. Просто поредните софиянци, на които някой им е наринал куфар с пари са направили опит да станат бизнесмени. Нищо, ще пробват с друго. Със сигурност някой вече им е приготвил следващото куфарче. След като Събев успя да стане бизнесмен с куфарче , защо и друг произволен идиот да не стане?
  • 4
    1
    русенец
    Да разбирам ли, че билетът ми от Русе през София до Скопие изгаря? Събев, върни ми парите, бе идиот! :) Русе изпрати в София доста от боклуците си, но Събев определено кърти с простотията си. Ето това е лицето на българският бизнесмен! А какъвто бизнесът, такава е и държавата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари