Груби грешки при подреждането на мебелите

4
Почти всеки от нас ги допуска
Почти всеки от нас ги допуска

Дали домът ви е претрупан или празен зависи от обзавеждането

Ако се чувствате неудобно в жилището си, причината може да не е лош ремонт или липса на декоративни елементи, а в неправилното подреждане на мебелите. Много хора неволно правят пропуски когато декорират дома си, информира Idei.bg. Ето защо ви показваме кои са най – честите грешки, които ако успеете да ги избегнете, ще можете да направите апартамента си по-удобен и просторен.

Грешка 1: Твърде много мебели в стаята.

Когато решавате кои мебели да поставите в хола или спалнята, е необходимо да се отговори на въпроса: има ли баланс между количеството мебели и размера на стаята? Според експертите трябва да има точно толкова, така че, помещението да изпълнява всички функции, и домакинствата да се чувстват комфортно.

Грешка 2: Масата е разположена близо до стената

В домашните интериори често можете да видите бюро, избутано близо до стената. Преди това тази подредба се считаше за оптимална, особено ако работното място е близо до прозореца.

Днешната мода обаче диктува напълно различни правила. Според съвременните тенденции в дизайна, масата трябва да бъде поставена на определено разстояние от стената. Свободно място ще заеме стол или кресло. Така ще се радвате на повече удобство при работа и ще можете да видите цялата стая. Важно е слънчевата светлина да не попада на екрана на компютъра. Друг плюс на това разположение е по-ясното зониране на стаята. Поставяйки кресло, а не маса до стената, ще очертаете зоната на домашния си офис.

Грешка 3: В детската стая има вертикални съхранение

Много родители вярват, че вертикалното съхранение може да спести много място в детската стая. Това обаче не е съвсем така. Хоризонталният модел има много повече предимства, защото детето ще има достъп до всички рафтове. В допълнение, повърхността на стелажа може да се използва като пейка, поставяйки там матрак или меко одеяло. По този начин няма да има нужда от столове и пуфове, което ще освободи ценното пространство в стаята.

Грешка 4: Скринът е обърнат към леглото

Поставянето на скрин пред леглото не е най-доброто решение по отношение на пестенето на място. Много по-добре е, ако поставите мебели от лявата или дясната страна. Тази техника ще ви позволи да забравите за нощното шкафче и да спестите малко място. И в някои случаи такова решение ще помогне да се създаде допълнителна зона в спалнята.

Грешка 5: Диванът е разположен близо до стената в хола

Поставянето на диван близо до стена е добра идея само в един случай - ако имате мъничка всекидневна. В случай, че помещението е достатъчно голямо, трябва да поставите дивана по-близо до центъра, в противен случай ще внесете дисхармония в интериора.

Мека мебел в хола трябва да бъде разположена по такъв начин, че да е визуално ясно къде е зоната за почивка и къде са разположени други зони. Но внимавайте диванът да не спира потока на минаващите.

Грешка 6: В центъра на стаята има празнота

Поставянето на мебели по стените и оставянето на свободно пространство в центъра ще бъде добро решение само ако говорим за детска стая. В останалите стаи това ще изглежда странно и стаята веднага ще стане неудобна.

Това не означава, че трябва да поставите всички мебели в центъра. Но малък килим, елегантна масичка за кафе и мека подплатена табуретка не само ще изглежда хармонично в средата на хола, но ще обедини всички мебели.

Грешка 7: Липса на акцент

Ако не искате интериорът да стане скучен и „стерилен“, тогава не поставяйте мебели в стаята с приблизително същия цвят и размер, изработени от едни и същи материали. В красив и стилен интериор трябва да се поставят акценти, в противен случай ще стане безжизнено. Можете да вземете завеси, възглавници и килим с ярък цвят в хола или спалнята, които ще изглеждат хармонично в съществуващата среда. Можете също така да вземете няколко мебели, които ще се открояват по размер, стил или цветова схема. Друга печеливша опция е уникален дизайнерски елемент - картина или акцентна стена, която ще създаде визуален център на стаята.

Грешка 8: Без зониране

Една от най-сериозните грешки, която води до факта, че стаята ви се превръща в склад на мебели, е липсата на зониране. Възможно е да разделите стая на зони не само с помощта на мебели, но и с осветлението, преградите, параваните, завесите, цветът на стените, както и различните нива на пода и тавана. Изберете опцията, която е подходяща конкретно във вашия апартамент.

Грешка 9: Подреждате излишни мебели

Стаята трябва да бъде обзаведена не само въз основа на тенденциите в дизайна. На първо място, трябва да вземете предвид и начина си на живот. Ако живеете сами в апартамент и гостите идват при вас рядко, защо ви е необходима голяма маса за петима души? Рядко готвите у дома? Тогава не ви трябват две фурни, миялна, конвектор…Важно е да не претрупвате стаята с шкафове, пуфчета, масички за кафе и други мебели, от които няма полза. Съсредоточете се само върху вашите нужди.

Грешка 10: Без свободни повърхности

Не е необходимо всички празни повърхност да бъдат заети. Така няма да създадете усещане за хаос и стаята ще изглежда по – лека и феерична.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари