Гръцката църква: Йогата е несъвместима с православието

2
Светият синод постанови още, че практикуването на йога не е физическо упражнение, а “фундаментална част от индуистката религия и затова няма място в живота на християните”
Светият синод постанови още, че практикуването на йога не е физическо упражнение, а “фундаментална част от индуистката религия и затова няма място в живота на християните”

Практиката не била и физическо упражнение, пише "24 часа" 

Поза куче, гледащо надолу, посрещане на слънцето и всички други йога практики са “абсолютно несъвместими” с християнската вяра, обяви Гръцката православна църква, цитирана от Би Би Си.

Светият синод постанови още, че практикуването на йога не е физическо упражнение, а “фундаментална част от индуистката религия и затова няма място в живота на християните”.

Реакцията на гръцката църква дойде, след като местни медии препоръчаха практикуване на йога като начин за борба със стреса по време на карантината заради коронавируса.

Не за първи път Гръцката православна църква надига глас срещу йогата. Миналата година Арголойският митрополит Нектарий проведе събитие, на което предупреди множеството срещу “опасностите” от източната практика, като отбеляза: “Изповядваме се на Бога. Това е същото, което правят хората, докато правят йога”.

Атаки срещу практиката идват не само от Гърция. Миналата година йога клас бе изгонен от църковна зала в Девън, Англия. През 2010 г. пастор в Сиатъл, САЩ, нарече йогата “демонична”. Две години по-рано водещият ислямски съвет в Малайзия заяви, че йога може да корумпира мюсюлманите, но така и не издаде фетва.

Въпросът дали йогата е индуистка практика остава спорен. Позите наистина съдържат елементи от духовната практика, а комплексът асани “Поздрав към слънцето” се отнася до ритуала за поздрав на индуисткия бог на слънцето. Въпреки това през 2015 г. съд в Калифорния постанови, че ако йога практикуващият не придава религиозно значение, то не се явява такова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари