Гранична полиция не разреши на алжирци да влязат в България

1
Изживяхме един филм на ужасите на летището в София, разказа потърпевш
Изживяхме един филм на ужасите на летището в София, разказа потърпевш Снимка: Летище София

Изживяхме един филм на ужасите на летището в София, разказа потърпевш

След седем часа престой на летище София, алжирски граждани не бяха допуснати в страната ни. Те разказаха, че така и не са разбрали защо след предоставянето на всички необходими документи, "Гранична полиция" не е разрешила влизането им у нас и ги е върнала обратно. Започва проверка по случая и се изясняват причините, предаде Bulgaria ON AIR.

На 28 юли с полет през Истанбул на летище София пристигат Хамза Бехуш и Халед Ласлаа, за да гостуват на приятели. След кацането им в България обаче за тях започва истински кошмар.

"Изживяхме един филм на ужасите на летището, спряха ни за проверка, но ни третираха като престъпници, питаха ни защо идвате в България, ние казахме "да видим приятели". Проблемът беше, че когато моят приятел си даде паспорта и поканата, ни ги дадоха на друг полицай, който ни каза да го последваме. Когато попитах "Защо", не поиска да отговори", разказа Хамза.

Без вода и храна Хамза и Халед прекарват седем часа на летище София, а от "Гранична полиция" отказват да ги пуснат в България.

"Нямаше мотив, питах полицаите дали има някакъв проблем, направили ли сме нещо, защото това е първият път, когато полиция ме третира по този начин. Той се държеше много расистки с нас, почувствах се гадно, защото аз съм пътувал из цяла Европа и никога не са ни третирали по този начин", обясни още Хамза.

Той и Халед идват в България по покана на техните приятели Ирина и Риан.

"Пътувал съм с тях в много държави – в Испания, на други места, никога не е имало проблем. И исках да разгледат България, но останахме шокирани от ситуацията", коментира Риан.

Разочарована от гостоприемството на "Гранична полиция", Ирина пише жалби до редица институции. От Главна дирекция "Гранична полиция" я канят на среща, на която тя разбира, че единствено може да води съдебни дела.

"Казано им е от граничаря, аз бях лично по телефона, когато той попита дали поканата е истинска или фалшива ли. Тя е истинска", каза Ирина.

От Министерство на външните работи отговориха, че не разполагат с информация за недопуснати на територията на Република България алжирски граждани. А от Главна дирекция "Гранична полиция" обяснението е следното:

"Те не са допуснати да влязат в страната, тъй като не отговарят на условията за влизане, съгласно националното и европейското законодателство".

"Българските гранични полицаи мислят така – алжирци идват, те са мигранти, ще останат в България или ще преминат, за да отиват някъде, но ние сме тук с покана да се видим с приятели", настоява Хамза.

На летището на Хамза и Халед са им дадени формуляри на български и английски език, които да подпишат за връщане обратно в Алжир.

"Отказите за влизане в страната са били подписани собственоръчно от алжирските граждани, като към настоящия момент в хода на проверката не са констатирани данни гражданите на Алжир са били "накарани" да ги подпишат. Издадените откази са на български и английски език, включително и причината за отказаното влизане", пише в документите.

В детайли обаче е написана и друга причина, но само на български език - на единия, че липсва медицинска застраховка, а на другия - недостатъчни парични средства.

Сега Хамза е решен, че повече няма да направи и опит да идва в България. По случая е образувана проверка от "Гранична полиция", която трябва да приключи на 4 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари