Готви се закриване на Националния компенсационен жилищен фонд

1
Фондът е практически неработеща структура
Фондът е практически неработеща структура

Правителството подготвя закриване на Националния компенсационен жилищен фонд, става ясно от проекторешение, публикувано на сайта на Министерството на финансите, предава БНР.

В мотивите за постановлението е записано, че фондът е практически неработеща структура и единствено води до разходи в хазната.

Закриването му бе дебатирано при гласуването на Бюджет 2022-ра и именно тогава омбудсманът Диана Ковачева изрази позиция, че е необходима нова структура, тъй като при нея непрекъснато пристигат сигнали от хора, които притежават т.нар. лихвоточки.

Структурата бе създадена в началото на 90-те години и целта ѝ бе да компенсира всички, които имат натрупани лихвоточки преди 1989 година, когато в Държавната спестовна каса хората имаха жилищно-спестовни влогове и трупаха такава доходност.

През годините последваха няколко кампании по изплащане на задължения, като в последния списък от 2010 година бяха включени над 150 000 влога. Тъй като притежателите им трябваше да отговарят на редица изисквания, свързани с притежавани от тях имоти, немалка част бяха изгубени.

В проектопостановлението за закриването на фонда се предвижда в срок от три месеца от назначаването ѝ ликвидационна комисия да уреди въпросите, свързани с имуществото, правата и задълженията на фонда, и да изготви финансови отчети и ликвидационен баланс.

Тя трябва също да изготви описи на имотите и движимите вещи, предоставени за управление на фонда и да предаде архива му, след което да закрие ползваните от фонда банкови сметки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 2
    Не. То и от парите, които ни прибират за пенсия и здравеопазване също няма да видим нищо.
  • 3
    2
    Lora
    Така е!Ние имаме лихвоточки,няма ли да се изплати нещо?
  • 4
    1
    русенец
    А какво става с хората, които притежават лихвоточки, т.е. са финансирали през годините държавата но не са отговаряли на условията на държавата да бъдат компенсирани?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари