Готови ли са личните лекари за масовата ваксинация срещу Covid-19?

0
Засега здравните власти повече затрудняват отколкото помагат за по-бързото имунизиране на повече хора
Засега здравните власти повече затрудняват отколкото помагат за по-бързото имунизиране на повече хора

Засега здравните власти повече затрудняват отколкото помагат за по-бързото имунизиране на повече хора

Докато ваксинацията срещу Covid-19 у нас все още пъпли с най-бавни темпове в Европа, здравните власти успокояват, че масовата имунизация ще започне през пролетта, когато страната ни ще разчита на повече дози от вече одобрените ваксини и ще бъдат достъпни ваксини на повече компании.

Масовата ваксинация на населението ще падне основно върху личните лекари, които имат опит в изпълнението на имунизационни програми, но има и въпроси за решаване, за да тръгне процесът с по-бързо темпо. Пред Mediapool лични лекари коментират, че имат готовност да ваксинират пациентите си, но към момента организацията и изискванията на здравните власти по-скоро затрудняват процеса, отколкото помагат за по-бързото имунизиране на голям брой хора.

Старт през март или април

"Личните лекари ще правят IV и V фаза от ваксинационния план, които обхващат възрастните, хронично болните и всички останали хора. Дали ще започнем през март или април зависи от доставките на ваксините", коментира пред медията д-р Костадин Сотиров от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Колко души планира да ваксинира МЗ?

Плановете на МЗ са масовата ваксинация да започне през пролетта, като до средата на годината биха могли да се ваксинират 2.5 млн. души, ако 5 компании получат разрешение за своите ваксини. Здравният министър Костадин Ангелов коментира преди ден, че е създадена организация да се правят между 50 000 и 100 000 ваксини дневно. Графикът на МЗ е условен и зависи от ритмичността на доставките и броя одобрени ваксини в хода на годината.

Само от двете вече одобрени ваксини до 30 юни страната ни очаква получи малко над 1.6 млн. дози, достатъчни за ваксинирането на 838 378 души. От тях до края на годината се очакват 4.4 млн. дози, достатъчни за имунизацията на 2.2. млн. души. Все още не ясно на какви количества ще разчита страната ни във времето от все още неодобрените ваксини. Страната ни разчита най-вече на ваксината на AstraZeneca, която се очкава да получи одобрение до края на януари и да започне доставки от средата на февруари. От тях до края на годината са поръчани 4.5 млн. дози, но не е ясно как те са разпределени във времето и колко ще бъде орязана първоначалната доставка, която се очакваше да е от 500 000 дози.

Иначе България участва в общо шест предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу Covid-19 за общо над 13 млн. дози ваксини, които да осигурят покритие на цялото население без децата, които не подлежат на имунизация.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров коментира, че личните лекари са хората, които поставят останалите ваксини на населението у нас, така че имат готовност да поставят и ваксините срещу Covid-19, когато бъдат налични.

Да се спести разкарването на личните лекари

Това, около което все още няма яснота е как ще става доставката на ваксините, споделят двамата лекари.

Обикновено ваксините по национални програми, каквито са например противогрипните и срещу рака на маточната шийка, се доставят до кабинетите на общопрактикуващите лекари. Докато ваксините от задължителния имунизационен каленадр личните лекари ходят да си ги вземат от РЗИ. "Затова е логично и ваксините срещу Covid-19 да ни ги доставят, но още не знаем дали МЗ ще го организира по този начин", коментира Сотиров.

Д-р Киров обяснява, че е по-удобно ваксините да бъдат доставяни на личните лекари, тъй като ходенето до РЗИ отнема време.

"За колегите от града това не е някакъв особен проблем, могат да ходят всяка седмица и да си взимат ваксините. Но за хората, в по-малки населени места, личният лекар ще губи по един ден в отиване и връщане, за да вземе ваксините. И това ще го откаже директно да прави каквито и да е ваксини", коментира Сотиров.

Бумащина отнема от времето за ваксинация

Една от основните трудности за личните лекари ще бъде огромната бумащина, съпътстваща ваксинирането, която властите изискват от тях. "Сега изискванията на МЗ са да отбелязваме направената имунизация на 6 места, което е безумие. С химикал да разнасяме нещо, което съществува в електронен вариант... Ние предлагаме да се ползва само електронният вариант. Така или иначе вписваме ваксината в електронен амбулаторен лист и го изпращаме в националния регистър за имунизациите. Оттам нататък, на който му трябва информация кой кога и къде е имунизиран, да си я изтегли от регистъра. МЗ се държи много анахронично, държат да се пише на хартия, което означава, че описването на ваксините ще отнеме 2 пъти повече от поставянето", обяснява той.

Сотиров казва, че това предложение е било направено пред МЗ, но няма реакция от страна на властите.

Реанимационен екип при джипитата?

В препоръката на МЗ за поставянето на ваксините срещу Covid-19 има и изискване да има реанимационен екип на мястото където се поставят. Това притеснява личните лекари. "Кой общопрактикуващ лекар има в кабинета си реанимационен екип? За другите ваксини няма такова изискване и не е нужно да има. Аз съм направил досега 340 ваксини на свои колеги, тъй като имунизирам в РЗИ общопрактикуващи лекари от област Пловдив. Досега няма нито една алергична реакция", разказва Сотиров.

В кабинетите си личните лекари имат лекарствен шкаф за оказване на първа помощ при евентуални нежелани реакции.

В изискванията за ваксинирането срещу Covid-19 e предвидено имунизираният да остава 20 мин. под лекарско наблюдение.

10 имунизирани на час?

Д-р Киров обяснява, че при добра организация имунизацията на един човек заедно с обработката на документите може да отнеме 10 минути, след което човек да освобождава ред на следващия и да чака още малко в чакалнята отпред. По думите му обаче това ще води до струпване на хора, което може да е проблем. Все пак той смята, че личните лекари трябва да ваксинират в кабинетите си, а не на друго място.

Д-р Сотиров споделя от практиката си с имунизациите срещу Covid-19 дотук, че на ден в РЗИ със свои колеги ваксинират между 80 и 125 души. Той смята, че в кабинетите на личните лекари при добра организация могат да бъдат имунизирани по 10 души на час. Той смята, че изискването за последващо наблюдение е излишно и допълнително бави процеса. "За ваксината на Pfizer това го няма и като изискване в характеристиката", коментира той. Сотиров споделя, че досега няма нито една алергична реакция при поставените от него ваксини.

"Масовата имунизация ще я правим ние. Ако искат да се ваксинират бързо много хора, трябва да опростят процедурите и да ни доставят ваксините", казва той.

Как хората да стигнат до ваксините?

"Засега желаещите се записват при личните лекари и когато пристигнат ваксините, ще започнат да ги търсят и организират, така че да се оползотворят многодозовите флакони", обяснява Сотиров.

Д-р Любомир Киров казва, че очаква здравните власти да направят разяснителна кампания за това, че вече има налични ваксини при личните лекари и хората от определени групи могат да се ваксинират.

След това д-р Киров смята, че всеки личен лекар сам трябва да създаде организация за имунизацията срещу Covid-19 според спецификата на неговата пациентска листа.

Джипито създава график според практиката си

Спецификата трябва да се отчита, защото за едни може да е удобно да ваксинират по 1 час на ден, за други по 2 и повече. Някои могат да определят приоритетно конкретни дни за ваксинация, други не. Според Кировне не е удачно да има определени дни за ваксинация, "защото другите болестите никога не спират". Той обаче е категоричен, че личният лекар най-добре може да съобрази графика, познавайки спецификата на работата и затова не трябва да има натрапена организация отвън.

По повод критиките на някои негови колеги, че липсва създадена организация за това как да имунизират личните лекари, той коментира: "Това е все едно да чакам някой да ми направи организация на кое легло да легна вкъщи. В моя кабинет и за моите пациенти отговарям аз".

Според него е по-удачно да се позволи на джипитата да имунизират всички желаещи от пациентската им листа, независимо в коя група попадат, защото целта е да се ваксинират колкото се може повече хора. А вече личните лекари да правят графици и организация. Д-р Сотиров също намира това за по-удачен вариант, тъй като иначе може да се получи допълнително забавяне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук