Горски пожар бушува в близост до Габрово

0
Гори широколистна стара букова и иглолистна гора
Гори широколистна стара букова и иглолистна гора

Около 30 души гасят пожар на територията на Горско стопанство – Габрово, съобщи директорът на горското стопанство Тоня Тодорова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя поясни, че пожарът е възникнал на територията на горско-стопански участък "Тодорчета" над язовир "Христо Смирненски" и е с площ над 100 дка.

Гори широколистна стара букова и иглолистна гора.

Тоня Тодорова посочи, че пожарът е започнал от четвъртък и е локализиран в петък, но в събота през нощта поради силен вятър по билото се е възобновил.

"Сутринта от 7:30 часа сме на терен с колеги от Горско стопанствоГаброво, Лъгът, Плачковци и пожарната в Габрово", каза тя. По думите й, е невъзможно да се стигне с автомобил до пожара и гасенето се осъществява под наклон 35 градуса.

"Опитваме са да го загасим и ограничим. Правим всичко по силите си. Повече от 30 души сме. Опасно е, много силен вятър духа и падат дървета. Силният вятър успява да пробие минерализованите ивици, които правим. На самия фронт с лопати правим тези ивици, махаме листата, тъй като има около 15 см слой листа. Чистим до почва и като стигнем до почвата - пожарът спира. Обаче при падане на сухо дърво отново се възобновява", каза тя.

Тя увери, че в момента се обезопасяват селата в околността и местностите "Люляците" и "Връбците" .

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари