Нено Димов: Горенето на горива от отпадъци е много по-екологично

0
В Русе предстои да се прецени дали въздейства на околната среда
В Русе предстои да се прецени дали въздейства на околната среда

"Грета Тунберг ми напомня на 12-годишното канадче, което спряло да диша. Това не е първия такъв случай, а вълна, която ще се повтаря",

Така започна интервюто си министърът на екологията Нено Димов в студиото на "Беновска пита" по Канал 3.

"Проверката е на финалната права. Стана ясно предварително, че в ТЕЦ "Република" и "Брикел" имаше горене на нерегламентирано гориво. Република не работи 3 седмици, за да бъдат извадени всички нерегламентирани горива. В "Брикел" бяха поставени камери", сподели Нено Димов.

"Направихме предложение всички ТЕЦ-ове до два месеца от приемането на закона да имат камери, които да снимат процеса и да има постоянен контрол върху горивото. За да сме сигурни, че само регламентирано гориво ще бъде използвано", заяви екологичният министър.

"Бяха спрени едно след друго. В "Брикел" бяха видели, че има остатъци от слама. Но тя не е разрешена.Тя е биомаса, по някои показатели се доближават до природния газ, но не всяка инсталация може да ги гори. Трябва да са разрешени. Ако няма такова разрешително, не може да се използва", коментира Димов.

"Не са минали през екологичните процедури и нямат да право да го горят. Наложени са им санкции. Процесът отнема време – между 6 месеца и повече от година. Трябва да се направят тестови замервания, за да се види дали този тип горене ще бъде вредно за хората", каза министърът. 

"Това, че горенето идва от стомана бе установено впоследствие. Стомана индъстри не е била толерирана, аз поисках да не бъде обявявано публично това горене. Докато ТЕЦ-а не работи исках да видя какви ще са показателите на въздуха в Перник. Оказа се, че замърсяването със серни окиси и фини прахови частици работещ ТЕЦ е по-високо", допълни той.

"Горенето на горива от отпадъци е много по-екологично. В ЕС се горят 10 пъти повече отпадъци отколкото тук. Ние горим 3,3 %. Трябва да постигнем минимум 25 %. Не всяка ТЕЦ е пригодена да гори това гориво без да бъде вредно това за околната среда. В Сливен и Русе предстои да се прецени дали въздейства на околната среда. Има 10 решения на районни инспекции да не се извършва оценка за въздействие на околната среда, 9 отказани, а 5 на ОВОС", каза още Димов. 

"Процедурите ще бъдат финализирани с комплексно разрешително. Докато нямаме гаранции, че няма да се уреди здравето на хората, няма да дадем разрешения. Когато говорим за притеснение за здравето на хората и с качеството на околната среда, не можем да правим компромиси, процедурата може да завърши и с отказ. Ще има санкция за Стомана индъстри – между 10 и 500 хиляди лева. Ще ги спрем, ако има рецидив", увери екоминистърът.

"Спирането води до икономически загуби. Не трябва да се избира между това дали да се диша чист въздух или да има топла вода. Не може да има изгаряне на нещо, което не е разрешено. Процедурата по комплексните разрешителни е една от най-тежките. Стартира процедура по съвместяването на тежките процедури. От 29 август влезе в сила тази опция, която ще подобри процеса. До 2 месеца самите ТЕЦ-ове ще инвестират в камери. Трябва да сме сигурни, че горивото, което се изгаря е задължително разрешеното", завърши Нено Димов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари