Горанов попари надеждите за преизчисляване на старите пенсии

0
И следващата година старите пенсии ще бъдат осъвременени само по швейцарското правило
И следващата година старите пенсии ще бъдат осъвременени само по швейцарското правило Снимка: БГНЕС

Осъвременяването догодина остава 6.7%, таванът - 1200 лв., а максималният осигурителен доход - 3000 лв.

И следващата година старите пенсии ще бъдат осъвременени само по швейцарското правило - с 6.7%. Таванът на пенсиите няма да помръдне от 1200 лв., а обезщетенията остават в старите си размери. Няма да се увеличава и осигурителната тежест, освен заради увеличението на минималната заплата, с която расте минималният доход за вноските на самоосигуряващите се и осигурителните прагове. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Това стана ясно след първото обсъждане на бюджета на държавното обществено осигуряване в ресорните парламентарни комисии, пише вестник СЕГА.

Ден преди бюджетите да влязат на първо четене в комисия, пенсионерски организации отново поискаха преизчисляване на старите пенсии. Тяхното предложение е за база да се вземе осигурителният доход от 2015 г. Изчисленията на НОИ сочат, че това ще струва 133.3 млн. лв. месечно, или над 1.5 млрд. лв. годишно. "Чрез периодични ад хок решения по отношение на пенсионния модел не може да се постигне благосъстояние. В този смисъл по-високи пенсии ще имат българските пенсионери, когато работещите българи имат по-високи доходи. Никаква друга формула не е работеща. Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм", коментира по повод искането финансовият министър Владислав Горанов. Горанов неведнъж се е месил ад хок в пенсионния модел, включително за последно миналата година, когато еднолично отмени отпадането на тавана за новите пенсии и така се подигра на десетки пенсионери, които отлагаха пенсионирането си именно с надежда да получават реално заработеното.

Горанов предупреди, че преизчисление на пенсиите ще дестабилизира пенсионната система в краткосрочен период, ще формира огромни задължения и накрая ще доведе до промяна на осигурителната тежест. "Пенсионната система така е измислена, че ако се получават високи доходи, ще се получават и високи пенсии", заяви той. "Такова увеличение на разходите от близо 20% на този етап е трудно изпълнимо. Трябва да се види и откъде могат да дойдат тези вноски. Прав е министър Горанов, който каза, че това може да стане, ако икономиката и доходите се увеличат рязко", коментира пред "Сега" и управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Въпреки тези изявления БСП ще внесе за трети път предложение да се преизчислят старите пенсии. За последен път такова преизчисляване бе направено през 2008 г. със средния осигурителен доход за 2007 г. За 2018 г. обаче средният осигурителен доход е нараснал над два пъти в сравнение с този за 2007 г. В края на юни т. г. парламентът отхвърли за втори път предложението на депутатите от БСП заради високата фискална цена на промяната.

ПЕНСИИ

Заложеното в проектобюджета на ДОО увеличение на разходите за фонд "Пенсии" за догодина е от близо 730 млн. лв. Чувствителният ръст на средствата обаче няма да доведе до трайно решаване на проблема с ниските пенсии, с които едва оцеляват около 60 на сто от възрастните хора. В резултат на предвиденото осъвременяване от 1 юли с 6.7% българският пенсионер на практика няма да заживее по-добре. Средната пенсия ще се помръдне с около 30 лв. нагоре и ще стане 412.28 лв., минималната пенсия – с около 15 лв. до 234.13 лв., а социалната за старост – с около 9 лв. до 141.63 лв.

ПОЗИЦИЯ

С новия бюджет на държавното обществено осигуряване по-скоро част от натрупаните проблеми пред пенсионната система ще станат още по-големи, подчерта председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов от името на парламентарната група на ДПС. Той отбеляза, че всички фондове на ДОО с изключение на малкия фонд „Трудова злополука  и професионално заболяване“ са трайно в недостиг, като най-голям е дефицитът във фонд  „Пенсии“. Д-р Адемов подчерта още, че финансовата стабилност на пенсионната система не се подобрява с очакваните темпове въпреки намаляващия трансфер на държавния бюджет към бюджета на ДОО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари