Google спира Picasa

0
Google обяви в официалния си блог, че ще прекрати поддръжката на Picasa
Google обяви в официалния си блог, че ще прекрати поддръжката на Picasa

Google обяви в официалния си блог, че ще прекрати поддръжката на Picasa, приложението за лесно прехвърляне, намиране, организиране и споделяне на снимки, пише 24 часа.

Още през март компанията ще спре десктоп приложението, а от май потребителите няма да могат да правят промени по албумите си в интернет, съобщават от The Verge.

По всичко личи, че компанията иска да пренасочи потребителите към Google Photos - „най-лесният начин за достъп, модифициране и споделяне на съдържанието от Picasa е през Google Photos. Всички ваши снимки и видео файлове ще ви очакват там.“

Потребителите, които нямат желание да използват Photos, ще имат достъп до файловете си в Picasa и след месец май, но единствено ще могат да ги свалят или изтрият.

Компанията обаче не очаква всички фенове на Picasa да преминат лесно на новото място. За тази група екипът на проекта планира собствена платформа, за да може снимките и техните метаданни да продължат да са достъпни.

Повече информация ще обяви скоро самият Сабхарвал. Краят на Picasa засяга и фирми, които ползват протокола API от портала за снимка в свои проекти.

Функциите на интерфейса ще бъдат ограничени от 1 май.

Picasa бе на две години, когато през 2004 г. бе придобита от Google. С пускането на Google+ концернът Alphabet изгради втора платформа, която през миналата година стана Google Photos.

През миналата есен по официални данни услугата имаше 100 млн. потребители.

Преди три години единият от основателите на компанията и бивш изпълнителен директор Лари Пейдж заяви по повод на социалната мрежа Google+, че концернът възнамерява “да опрости и подреди” своята продуктова линия.

През следващите години Google възнамерявала да се фокусира върху проекти, които се разглеждат като ключови за компанията.

Не за първи път Google закрива свои проекти, включително и такива, които се ползват с голяма популярност.

През юни 2011 г. компанията обяви планове за прекратяване на Google Health и Google PowerMeter – два проекта, които някога се разглеждаха като доста амбициозни.

С помощта на стартиралата през май 2008 г. Google Health потребителите можеха да съхраняват в глобалната мрежа свои медицински данни (информация за здравно състояние, рецепти и т.н.) и да предоставят достъп до тази информация на други лица.

Идеята на лансираната през 2009 г. Google PowerMeter беше да се предостави инструмент, с помощта на който потребителите да могат да следят потреблението на електроенергия в своя дом от всяка точка с връзка към интернет.

В средата на 2012 г. Google реши да затвори повече или по-малко познати услуги, включително iGoogle, Google Mini, Google Video, Google Talk Chatback и приложението за търсене за Symbian.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари