Google ограничава съхранението на снимките и изтрива неактивни профили

0
Всяка седмица в Google се качват 28 милиарда снимки и видеа
Всяка седмица в Google се качват 28 милиарда снимки и видеа

Това ще стане от 1 юни 2021 година

Компанията "Гугъл" (Google) обяви, че от 1 юни 2021 г. започва да ограничава правото за съхраняване на нейни сървъри на неограничен брой снимки с високо качество - услуга, която тя предлагаше от 5 години насам, пише вестник Дневник

Освен това ще бъде изтривана информацията от профили, в които не е влизано поне от 2 години и собственикът не реагира на поредица от предупреждения. Същото важи и ако 2 години потребителят надхвърля лимита за съхраняване - компанията може да изтрие съдържанието на Gmail, Drive и Photos. "Най-лесният начин да поддържате профила си активен е периодично са влизате в Gmail, Drive или Photos от стационарен компютър или телефон с мобилна интернет връзка", казват от "Гугъл".

В съобщението се обяснява, че Google Photos вече ще смята тези изображения и видео като част от общия обем с файловете за редактиране с онлайн инструменти и той няма да надхвърля 15 гигабайта. Това означава промени и в търговската политика за Google Drive като, например включване на Google Workspace документите в общия обем. Това засяга Google Docs, Sheets, Slides, Drawings, Forms и Jamboard.

Досега original quality снимките бяха единствените без ограничение. От лятото догодина "Гугъл" въвежда допълнителен онлайн архив Google One, чието ползване ще струва от 2 долара на месец за 100GB до 150 долара на месец за 30TB.

Над 1 милиард са потребителите на Google Photos всеки месец, но компанията е изчислила, че под 20% от тях се нуждаят от увеличаване обема на архива си в следващите 3 години. Всички снимки и документи, качени преди 1 юни 2021 г., няма да се броят за надхвърлящи лимита от 15GB. Той ще важи за качените след тази дата.

Своеобразен бонус е, че собствениците на приложението Pixel ще продължат да качват снимки с висок окачество и след промяната. Освен предупреждения, че се наближава лимит, собствениците на профили ще имат инструмент и да премахват най-вероятно ненужни снимки като такива, които не са на фокус или са скрийншот от нещо, което може би вече е остаряло.

"Гугъл" ще предложи и "персонализирана оценка" във време, а не в гигабайти, т.е. инструмент, използващ средното темпо, с което потребителят казва снимки с високо качество, за да знае колко още ще използва актуалния размер на архива си.

Първите коментари на новината са, че след години на усилено инвестиране в облачни системи за съхранение не е постигнала съответно увеличение и на приходите от тях. iCloud на "Епъл" предлага още по-малко безплатно пространство - едва 5GB.

В Google Photos има над 4 трилиона снимки и всяка седмица се качват още 28 милиарда кадъра и видео файла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари