Големи монитори в Русе ще показват живота на пеликаните от "Сребърна"

0
Създаването му е част от дейностите по проект Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”
Създаването му е част от дейностите по проект Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”

Център за непрекъснато наблюдение и обществен достъп изграждат в резервата „Сребърна“, съобщават от РИОСВ Русе.

Създаването му е част от дейностите по проект Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”. Центърът ще предоставя  on-line наблюдение и представяне на актуална информация за територията на  резервата в реално време, пише Дарик.

Чрез монитори на обществени места в Русе, с. Сребърна и град Силистра, а по-късно и чрез самостоятелната интернет страница (www.srebarnalake.com) автентични кадри от живота на обитателите на резервата включително и от пеликанската колония ще станат достояние на широката публика.

Внедрената експертната система за отчитане на водните нива, подпомага  успешното  управление на водния режим в резервата и  „алармира” при  критично ниски нива на водата в езерото. Приключва работата по почистване на канала, свързващ езерото Сребърна с река Дунав от наноси и саморасла растителност по откосите и укрепване на засегнатите участъци.

Тази дейност е от изключително значение за  хидрологичния режим. Отстранени са пропаданията и компроментираните участъци на противопожарните пътища. Изградена е нова лодкостоянка и са обозначени зоните за спортен риболов.

Посетителите на ПР „Сребърна“ вече  започват разходката  си в изцяло ремонтиран и обновен Природонаучен музей в едноименното село.  

Сградата на музея е оборудвана с нови витрини, изцяло преаранжирани с препарати на характерните обитатели, а новите  фотоси пресъздават красотата на резервата в четирите сезона на годината.  Осъвременена е  библиотеката и заседателната зала.

Външна рампа  и специализиран асансьор осигуряват  лесен достъп на хора с увреждания.

Съществуващата туристическа инфрастуктура в ПР „Сребърна“ е възстановена, в резерват „Бели Лом“ са поставени нови беседки, пейки и кошчета за отпадъци. Обновени са информационните табла, които да обогатяват познанията на любителите - орнитолози.

Самостоятелна интернет страница на резервата, издадените информационно –образователни пакети,   3- D макет др. рекламни материали целят популаризирането на двата резервата като място за познавателен туризъм и общение с природата.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари