Години наред нелегални златотърсачи рушат чужд имот в Кюстендилско

0
Сигнали са изпратени до всевъзможни институции, резултат няма
Сигнали са изпратени до всевъзможни институции, резултат няма Видео: bTV

Сигнали са изпратени до всевъзможни институции, резултат няма

Собственици на ниви в Кюстендилско твърдят, че незаконният добив на злато край река Струма продължава. Серия репортажи на bTV за незаконните мини доведоха до конкретни действия на прокуратурата, но очевидно нелегалните практики продължават с пълна сила.

Така овощната градина на Пламен Петков до село Долна Гращица днес прилича на лунен пейзаж с тежка строителна техника. Чужда.

По думите му няколко трасировки след 2007-2008 г. са били премахвани, а при едно от посещенията му вече се копаело. Подал сигнал в земеделското министерство и РИОСВ, като от екоинспекцията му поискали… имената на нарушителите.

В момента, в който дойда, багерите спират, хората сядат край върбите и казват, че са на почивка“, обясни пред камерата на bTV Петков. Така става недоказуемо, че именно тези хора са извършвали незаконен добив. И другите сезирани институции вдигат ръце от случая.

През 2014-2015 г. златотърсачите навлизат и в съседна концесия на фирма, която добива инертни материали. Следва сигнал от нея до Министерството на енергетиката… и викане на Петков на разпит, за да доказва, че не е част от схемата.

След 10 г. протакане, институциите установили две имена – на баща и син от с. Ябълково… но при изтекла давност, т.е. без възможност за наказателно преследване.

Това се извършва от години и това се поощрява от държавата“, категоричен е мъжът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари