Глобяват с 2000 лева русенец за подаване на фалшиви сигнали на телефон 112

1
Мъжът е подавал неверни сигнали срещу различни хора, че го притесняват и заплашват
Мъжът е подавал неверни сигнали срещу различни хора, че го притесняват и заплашват Снимка: Dunavmost

Мъжът е подавал неверни сигнали срещу различни хора, че го притесняват и заплашват

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба на М. Г. за фалшиви сигнали на тел.112, е оставено в сила от касационната инстанция и вече е окончателно.

През периода м. юли - м. август 2021 г. 35-годишният мъж многократно се е обаждал до ЕЕН 112, оплаквайки се от най-различни хора, че го притесняват и заплашват, като общото между всички тях е, че не са истински, за което му е и съставян предупредителен протокол по ЗМВР да не злоупотребява с обажданията си до този номер.

На 11.08.2021 г. в 08:24 ч. той отново позвънил на ЕЕН 112, като поискал съдействие във връзка с това, че неговият съсед и приятел В. К. го притеснявал, искайки да закупи от него и родителите му ракия. Сигналът бил приет и в тази връзка бил изпратен полицейски патрул за проверка на случая. Служителите на реда установили, че входната врата на къщата е заключена, звъняли на звънеца, викали по име жалбоподателя, свирили многократно с клаксона и пускали сирената на служебния автомобил, но никой не отворил. Позвънили на мобилния номер, от който бил подаден сигнала, но телефонът бил изключен. Същия ден около 16:20 ч. друг патрул също посетил адреса във връзка с подадения сигнал, но отново в имота нямало никой. Проверка била възложена на служител от Районното управление, който разговарял и снел писмени обяснения от жалбоподателя и от неговия съсед.

В хода на проверката станало ясно, че на 11.08.2021 г. и двамата не са се намирали в това населено място. Мотивът на М. Г. бил, че понеже съседът го подразнил, решил да му направи „мръсно“, подавайки сигнал с невярно съдържание на ЕЕН 112. За констатираното нарушение срещу жалбоподателя бил съставен акт, а впоследствие и наказателно постановление, с което му била наложена минималната по закон глоба в размер на 2000 лв.

В жалбата си М. Г. не отрекъл извършването на деянието, но твърдял, че се чувствал заплашен. Районен съд – Русе е потвърдил изцяло наказателното постановление и е осъдил жалбоподателя да заплати разноските по делото в размер на почти 200 лв. Според съда, са били налице само отегчаващи отговорността обстоятелства: двукратно изпращане на полицейски патрули до адреса и многобройни обаждания до ЕЕН 112 с невярно съдържание, но не е била налице процесуална възможност да се наложи по-тежко наказание в хода на съдебното производство.

И касационната инстанция е стигнала до извода, че извършеното от М. Г. административно нарушение е доказано от обективна и субективна страна. Доколкото постановената от полицейския началник санкция от 2000 лв. е по-благоприятна за жалбоподателя, „то правилно районният съд е установил, че наложеното наказание не може да бъде изменено“. С тези мотиви Административният съд е оставил в сила решението на Районен съд – Русе като валидно и законосъобразно, поради което то вече е в законна сила.

Чл. 38. (1) ЗНССПЕЕН112: Който предава чрез ЕЕН 112 неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ха-ха
    Бахти тъпия цървул
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари