Глобите от КАТ без давност

0
Глобите от КАТ без давност

Глобата от КАТ да няма давност, докато не бъде връчена на нарушителя. Този текст да залегне в новия Закон за движение по пътищата, който ще бъде написан от експерти по пътна безопасност до 6 месеца, съобщава бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев, цитиран от в. "Телеграф".

Целта на предложението е да бъде драстично намален шансът огромна част от хванатите в нарушение шофьори да остават ненаказани. В момента над 50% от водачите, спипани с превишена скорост, не си плащат санкциите. Това са около 150 000 души годишно. Те отказват да им бъде връчен електронният фиш за пътния гаф, изчакват да мине абсолютната му давност, която е 2 години.

Според законовите разпоредби в момента всяка глоба от Пътна полиция е с давност 2 или 3 години и тя започва да тече веднага след съставянето й. "Трябва да направим така, че давността да действа едва след връчването на акта или фиша на нарушителя. Така шофьорите ще спрат да се крият и вероятността да понесат наказанието си е много по-голяма, обясни Алекси Стратиев.

За да се случи промяната, са нужни изменения и в други нормативни актове, освен в Закона за движение по пътищата. За да се справят с шофьорите, които се крият от КАТ и отказват да бъдат наказани за пътните си нарушения, от Пътна полиция предлагат още те да отнасят двойно по-солени глоби, ако не си платят до една година след връчването на акта или фиша. "Има бонус за тези, които си плащат веднага. Затова трябва за тези, които опитват да хитруват, да има по-различни правила, за да разберат, че това е безсмилено", допълни Стратиев.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари