Глобиха мъж с 50 000 лева, изровил коритото на река Лом

0
МВР хванали Д.Д да добива баластра с багер и газка
МВР хванали Д.Д да добива баластра с багер и газка

Районният съд в Лом потвърди наказателно постановление на заместник министъра на енергетика Красимир Петров, с което на Д.Д. от село Василовци е наложена глоба от 50 000 лева за нарушение на Закона за подземните богатства.

Според събраните по делото доказателства на 12 април 2018 г. в полицейския участък в Брусарци бил получен сигнал, че от коритото на река Лом в имот - собственост на община Брусарци, се добиват инертни материали.

Служители на МВР и представители на общинската управа  установили на мястото Д.Д и друг жител на село Василовци да добиват баластра с багер и газка. Д.Д.  обяснил, че добива баластра, за да оправи улицата на която живее, тъй като има много дупки.  Представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ в Плевен, след оглед и проверка на място съставили констативен протокол за добив на подземни богатства – строителни материали в размер на 5 тона, на стойност 100 лева, без да има надлежно предоставена концесия за добив. По случая е образувано досъдебно производство, което е било прекратено от районната прокуратура в Лом с мотива, че липсват данни за извършено престъпление поради ниската стойност на причинена щета – 100 лева, под минималната за страната работна заплата и явно ниската степен на обществена опасност. Преписката е била изпратена на Министерство на енергетиката за ангажиране на административно-наказателната отговорност на нарушителя Д.Д.  

Зам. министърът на енергетиката Красимир Петров издал наказателно постановление № Е-НП-3/ 19.02.2019 г. за нарушение на Закона за подземните богатства, с което на Д.Д е  наложено административно наказание „Глоба“  от 50 000 лева. Наказаният е подал до съда жалба за допуснати според него съществени процесуални нарушения при съставянето на Акта за установяване на административно нарушение и издаването на Наказателното постановление, като твърди също, че няма извършено административно нарушение. След като разгледа събраните по делото писмени доказателства и изслуша свидетелите, Районният съд в Лом намери за неоснователни доводите в жалбата за допуснати нарушения при издаването на наказателното постановление и го потвърди като правилно и законосъобразно. 

Решението може да се обжалва пред Административен съд - Монтана в 14-дневен срок от съобщението на страните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари