Главните разследващи полицаи ще получават заплата от 1300 лева

0
Като заплатите в София ще бъдат по-високи от тези в провинцията
Като заплатите в София ще бъдат по-високи от тези в провинцията

Основните заплати на главните разследващи полицаи към ГДБОП ще бъдат около 1300 лева.

Като тези в София ще бъдат в размер на 1 289 лв., а тези в провинцията - 1 266 лв. Това се разбира от проектонаредба за размера на основните месечни възнаграждения на полицаите, качена за обществено обсъждане на сайта за консултации strategy.bg, съобщава “Дневник”.

Измененията в наредбата се аргументират с необходимостта от привеждането ѝ в съответствие с промяната в класификатора на длъжностите в МВР, който бе утвърден от вътрешния министър в началото на миналата година.

Със заповед на министъра от 21 май 2018 г. обаче класификаторът бе допълнен като се създадоха две нови длъжности - "Главен разследващ полицай (в териториално звено на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) с район на действие на територията на гр.София)" и "Главен разследващ полицай (в териториално звено на ГДБОП с район на действие извън територията на гр. София)". По тази причина в наредбата трябва да се запише тяхното основно възнаграждение.

В края на миналата година стана известно, че през 2018 г. бюджетът на МВР ще е увеличен с 55 млн. лв. Вътрешният министър Валентин Радев поиска парите да бъдат разпределени по заслуги и в проектонаредба се видя заложено от ведомството увеличение на заплатите на полицаите с най-малки възнаграждения и работещите на терен като такова не беше предвидено за шефовете в системата. Полицейските синдикати възразиха като поискаха парите да бъдат разпределени по равно. Ръководството на министерството обаче не се съгласи с тях.

В началото на европредседателството на България, премиерът Бойко Борисов организира среща с ръководството на МВР и синдикатите заради неспиращите им протести, въпреки увеличението с 55 млн. лв., което те нарекоха подигравка. Премиерът им обеща още 100 млн. лв. и протестите спряха - засега. Тези пари бяха разпределени по равно между всички полицаи.

Миналата година бе и първата от поне 10 години, в която служителите на МВР получиха коледни бонуси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари