Гимназията по електротехника отпразнува своя патронен празник

6

Директорът на школото - Стефка Мънгова пожела на учениците да бъдат горди наследници на делото на Апостол Арнаудов

Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ отпразнува своя патронен празник в аулата на ПГ по механотехника.

Пред събралите се ученици и учители директорът на гимназията – г-жа Стефка Мънгова приветства всички с най-важния училищен ден – 23.09, който се свързва със 118 години от рождението на училищния патрон н.у. Апостол Арнаудов и 61 годишнината от създаването на Техникума по електротехника.

В словото си г-жа Мънгова подчерта, че днес, освен почитта си към апостолския дух, гимназията обръща поглед и към историческите си корени, защото точно преди 61 година Електрото се отделя като самостоятелно учебно заведение от Техникума по механотехника.

Казано с други думи, никак не е случайно, че докато траят ремонтните дейности на училищната сграда, учителите и учениците на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“ провеждат учебните си занятия в училището-майка, от което започва славният образователен път на Техникума по електротехника.

В своето обръщение директорът цитира кредото на Апостол Арнаудов към учителите „Преди обичта към професията, трябва да бъде любовта към децата“ и съвета му към учениците „Не учете за училището, а учете за живота!“, а накрая им пожела да бъдат
горди наследници на делото на Апостол Арнаудов.

С кратък филм новоприетите ученици в VІІІ клас бяха запознати с живота и дейността на народния учител Апостол Арнаудов - широко скроена и ерудирана личност, отдадена на младите хора, на образованието, на изкуството, на спорта и не на последно място -на родния град Русе, на когото е и почетен гражданин. Човек, който създаде професионалното образование в дунавския град и направи Електротехникума елитно училище.

Затова няма нищо по-достойно от това гимназията да носи неговото име и нищо по-естествено от това ние, признателните му питомци, да отдаваме своята почит. В знак на преклонение пред разностранните интереси, занимания и постижения на Апостол Арнаудов: литература, история, право, дипломация и консулство, образователно дело, техника, музика и спорт, всички класове, заедно със своите учители, посещаваха различни русенски места и институции, свързани с дейността на народния учител, а ученици от Х и XII клас поднесоха венец пред барелефа на патрона в училище и пред новооткрития паметник на професионалното образование.

И на патронния празник се изпълни за пореден път най-важният Арнаудовски завет: „… не и без участието на учениците“, защото силата на Електрото се състои, когато учениците и учителите му са заедно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Мюмюн, Хасан, Джан и Осман
    Сите турчета мама и тате ги набутаха в Електрото, занаят да 'земат, първи на село да станат...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари