Гимназии в Русе настояват за списък със защитени от държавата професии

0
В гимназията по електротехника в Русе тази година пропадна приемът за електротехници
В гимназията по електротехника в Русе тази година пропадна приемът за електротехници Видео: БНТ

Да се утвърди списъкът със защитените от държавата професии. За това настояват от професионалните гимназии в Русе.

Поради липсата на достатъчно кандидати 9 специалности в 6 училища са отпаднали, а в същото време от бизнеса се оплакват, че им липсват средни специалисти.

Въпреки че отдавна трябваше да има списък на защитените професии, той все още не съществува, а в професионалните училища се закриват специалности. Както в гимназията по електротехника в Русе, където тази година пропадна приемът за електротехници.

Фактът, че професиите са много тежки, изискват много труд при самото обучение и реализация, кара учениците да не желаят да се занимават с професии“, обяснява инж. Надежда Русева – помощник-директор на Професионална гимназия по електротехника.

В същото време в предприятията се чудят откъде да намерят квалифицирани електротехници.

Както ние страдаме от липсата на такива хора, на такива специалисти, така и цялата промишленост на Русе. Трябват ни подготвени кадри. За съжаление тези кадри изтичат“, коментира Стефан Стефанов – управител на електромонтажна фирма

От русенските професионални гимназии настояват час по-скоро да се изготви списъкът на защитените професии и те да бъдат подкрепени от държава.

Макар и минимален брой – 10-12 ученика, които желаят да бъдат обучавани по тази професия, трябва да им се даде шанс… Трябва приоритетно да се разгледат нещата и да се видят реалните условия, тези професии, за които наистина има риск“, заяви  инж. Надежда Русева.

От Министерството на образованието отговориха, че предстои да бъдат одобрени критериите за определянето на „защитени специалности от професии“. Броят им ще бъде определян в зависимост от предложенията на областно ниво, а списъкът ще бъде утвърден от Министерския съвет.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари