Гешев да каже дали български прокурори все още се обучават в Москва

0
Бойко Борисов приветства договора между бившия главен прокурор Сотир Цацаров и бившия руски генпрокурор Юрий Чайка през 2018 г.
Бойко Борисов приветства договора между бившия главен прокурор Сотир Цацаров и бившия руски генпрокурор Юрий Чайка през 2018 г. Снимка: Прокуратура на Република България

Бойко Борисов приветства договора между бившия главен прокурор Сотир Цацаров и бившия руски генпрокурор Юрий Чайка през 2018 г.

Български прокурори се обучават как да борят корупцията в специалната школа на руската Генерална прокуратура. Това става по силата на договор, подписан от бившия главен прокурор Сотир Цацаров и бившия руски генпрокурор Юрий Чайка през 2018 г. Решението нашите обвинители да черпят опит от руските си колеги бе приветствано от тогавашния български премиер Бойко Борисов, припомни Frog News.

Когато Юрий Чайка бе на посещение в София, Борисов го посрещна пред Министерски съвет, а не в кабинета си както е по протокол. Така се посрещат държавни глави. Чайка се пошегувал тогава, че се чувства като генерал-губернатор и като руските управници, който властвали в България непосредствено след Освобождението през 1878 година…

Колко български прокурори са минали пред специално обучение в Москва е тайна, защото прокуратурата отказва да даде данни за изпълнението на договореното обучение.

Според статистиката Русия е сред най-корумпираните 10 държави в света, а България е най-корумпираната в ЕС. Крайно време е Иван Гешев да разкрие публично дали български прокурори продължават да се обучават на руския опит в борбата с корупцията, което е пълен абсурд.

Припомняме, че програмата за сътрудничество е подписана за периода 2017 – 2019 година, с опции за продължение на срока. Това е официалната информация от обвинението в страната във връзка с посещението на Чайка в България. Руснакът всъщност връщаше посещение на Цацаров в Москва от 2017 година.

Неопровергани съобщения в някои медии сочат, че срещите между Цацаров и Чайка са били редовни още от края на 2014 г. През следващите две години български прокурори два пъти са посетили Москва, а техни руски колеги са идвали два пъти в София. На 17 май 2019 година на сайта на руската главна прокуратура се появи информация за посещение в Москва на зам. главния прокурор Иван Гешев.

Очаквано, преди време прокуратурата на Република България изпадна в амнезия за срещите на свои представители с Юрий Чайка и руски прокурори. От “Дневник” дори поискаха официални данни по Закона за достъп до обществена информация за това какви и колко са били командировките на главния прокурор Сотир Цацаров и подчинените му в Русия. Главният прокурор отговаря на заявлението с т.нар. “мълчалив отказ”. Всъщност дори отказа да отговори. Състав на Административен съд – София-град, се произнася, че такъв “мълчалив отказ” е недопустим и прокуратурата на Република България е длъжна да даде отговор.

Едва тогава обвинението предостави невероятното обяснение, че не се води регистър на командировките в чужбина.

Фигурата на Юрий Чайка съвсем не е еднозначна на международната арена. Неговият син, Артьом Чайка, е едно от засегнатите лица от действието на закона “Магнитски”. Повод е съмнения как е придобил милиарди долари, голяма част от които в швейцарски банки.

Не е тайна, че българската прокуратура години наред забавя разследвания срещу руски граждани, за които има съмнение, че са служители на руските тайни служби и са замесени в скандала по използване на отровното вещество „Новичок“.

Гешев ще се запомни и с оригиналното си изявление при последното му изслушване в Брюксел. Русия пази банкера Цветан Василев, който е в Белград“, - заяви ухилен Гешев. Абсурдът е в това, че Гешев е наблюдаващ прокурор по делото „КТБ“ и знае отлично, че именно руската Внешторг банк, която имаше дял в КТБ, отказа да помогне за спасяване на банката през лятото на 2014 година…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    ===
    Не разбрахме какво лошо има прокурорите да се обучават на анти-корупция, пък било то и в Москва, всеки опит е от полза. Трябва само на запад ли да са учили. Резултатите на тамошното образование ги видяхме - лош български език, фашизоидност, непознаване на историята, тежка неадекватност и т.н.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари