Германски медии за България: В тази страна хората се държат самоубийствено

0
"Правителството на ГЕРБ успя да централизира корупцията - дори най-дребният чиновник в провинцията изпадна в зависимост. ГЕРБ изгради корупцията като паралелна държава“, пише „Дойчландфунк“
"Правителството на ГЕРБ успя да централизира корупцията - дори най-дребният чиновник в провинцията изпадна в зависимост. ГЕРБ изгради корупцията като паралелна държава“, пише „Дойчландфунк“ Снимка: БГНЕС / Архив

"В тази страна хората се държат самоубийствено", казва българският лекар Георги Миндов пред Дойчландфунк. "Пандемията здраво е стиснала България за гушата, обстановката е крайно критична", пише и друга германска медия

"Там, където лекари изхвърлят ваксина" - под това заглавие германският „Зюддойче Цайтунг“ публикува обзорна статия за България от Катрин Калвайт, пише Дойче Веле. 

 В началото авторката пише за предстоящите избори и за политическата ситуация в момента - със служебно правителство на власт след два опита да се сформира редовно. „Много българи са на мнение, че това положение далеч не е толкова лошо и дори се питат дали изобщо е необходимо демократично избрано правителство. И без това пандемията тъй здраво е стиснала страната за гушата, че друга тема просто няма: почти никой не обръща внимание на предизборната борба, а населението вече е изтощено от корупционни скандали, окопни политически битки и аматьори-популисти на политическата сцена“, четем в репортажа.

"Крайно критично и експлозивно"

Авторката констатира, че в България Ковид-19 доминира над всичко останало. Тя накратко информира за рекордно лошите показатели в момента, за претоварените болници и за широко разпространените съмнения към ваксините - включително и за фрапантните случаи на антиваксърство сред учители и в целия обществен живот. „В България често ще чуете за лекари, които предпочитат да излеят ваксината в умивалника, отколкото да я поставят на пациентите си. Но после срещу заплащане им издават зелен сертификат“, пише Катрин Калвайт.

В целия този хаос върви и предизборна битка, припомня германската журналистка. Нейното мнение е, че няма особена надежда за решаване на политическата криза в България. Авторката припомня резултатите от предишните два парламентарни вота през тази година и коментира случилото се с ИТН и Слави Трифонов така: „Трифонов и неговият отбор се държаха толкова непрофесионално и своенравно, че не успяха да намерят партньори за коалиция. Шоуменът не пожела да разговаря нито за правителствена програма, нито за постове, защото искаше пълна свобода за взимане на решенията - а това доведе до объркване и възмущение“.

Според авторката така се е изпарила надеждата на българите, че един популист без политически опит ще спаси страната. „Затова пък сега се появиха двама мъже с опит, които имат доста добри шансове да поставят нови акценти“, пише тя и представя накратко новата партия „Продължаваме промяната“. Катрин Калвайт констатира, че дори заедно с ДБ новата партия няма да може да сформира правителство и обръща поглед към другия лагер: „От другата страна ГЕРБ се надяват отново да бъдат най-силната партия. Те държат на мразения и предполагаемо корумпиран бивш премиер Борисов, а заедно с партията на турското мнозинство са смятани за лоби на олигарсите“.

Авторката предполага, че кризата ще продължи, защото сътрудничеството между различните формации изглежда трудно осъществимо. Катрин Калвайт цитира и анализ на германската фондация „Фридрих Еберт“, според който липсата на политическо лидерство в страната блокира необходимите и непопулярни мерки срещу пандемията. В края на статията ѝ четем:

„Най-вече националистическите и дяснопопулистки партии използват Ковид-кризата и широко разпространеното недоверие към здравно-политическите мерки, за да подкопават трайно доверието към служебното правителство и към политиката. Единствено сегашният президент Румен Радев сякаш може да се надява да спечели вота за държавен глава, но встрани от това експертите изобщо не смеят да прогнозират как би могъл да изглежда изходът от кризата след третите парламентарни избори. Защото пандемичната обстановка е крайно критична, а настроението - експлозивно.“

"ГЕРБ изгради корупцията като паралелна държава"

За изборите и за Ковид-кризата в България става дума и в обширен репортаж на германската обществена медия „Дойчландфунк“. В него авторката Райна Бройер дава думата на лекаря Георги Миндов, според когото положението в България е много сложно: „Най-бедната страна с най-ниския жизнен стандарт, но с най-високия процент на отхвърляне. В тази страна хората се държат самоубийствено, с делата си те отхвърлят европейските ценности и се обявяват против всичко, което вършим ние, което вършат останалите държави в ЕС“, казва лекарят.

В репортажа на „Дойчландфунк“ присъстват всички болни теми в България в момента: здравната система и трудната борба срещу пандемията, политическата обстановка преди изборите, медийната несвобода, корупцията и проблемите с върховенството на закона. Пред репортерката Райна Бройер юристът и политически анализатор Иван Брегов изразява надеждата, че новите реформаторски партии, възникнали след масовите протести миналата година, биха могли да създадат шанс за промяна и за радикално скъсване с корумпираната система. Брегов обяснява:

Корупцията в България през 1990-те години и корупцията сега - това са две съвсем различни неща. Правителството на ГЕРБ успя да централизира корупцията - дори най-дребният чиновник в провинцията изпадна в зависимост. ГЕРБ изгради корупцията като паралелна държава“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари