Германски изтребители патрулират над Балтика с пълен боен комплект

0
Германски патрули и преди са извършвали подобни мисии
Германски патрули и преди са извършвали подобни мисии

За пръв път от избухването на украинската криза над балтийските страни патрулират германските бойни самолети Eurofighter с пълен боен комплект, съобщи Deutsche Welle, цитиран от "Фокус". Според генералния инспектор на Военновъздушните сили на Германия Карл Мюлнер, оръжията на летателните апарати „не са инструмент за ескалация“, а по-скоро служат при среща с потенциален противник да сме при равни условия. Освен това така се мотивират и военните, изпълняващи задачи във въздушното пространство на балтийските държави, съобщава ПИК.

Германски патрули и преди са извършвали подобни мисии в рамките на НАТО, над Литва, Латвия и Естония, но от септември до декември 2014г. тези полети бяха без пълен боен комплект. Мюлнер обяснява, че решението за това е било взето на политическо ниво с цел да не се предизвика ескалация на конфликт с руските въоръжени сили.

След анексирането на Крим трите балтийски бивши съветски републики Литва, Латвия и Естония многократно са заявявали, че са уязвими за руската агресивна политика и във връзка с това НАТО увеличи патрулите в тяхното небе.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари